latinica  ћирилица
30/07/2015 |  09:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Стотине миграната испред Евротунела, желе у Британију

Стотине миграната који желе да уђу у Велику Британију већ трећи дан заредом окупља се у француском граду Калеу, испред ограде теретног терминала Евротунела, који повезује Француску и Енглеску.
Мигранти - Евротунел - Фото: ТАНЈУГ
Мигранти - ЕвротунелФото: ТАНЈУГ

На тај терминал је синоћ послато још 120 француских полицајаца, док истовремено британски посланици траже од владе у Лондону да учини више како би ублажила ову мигрантску кризу, пренио је британски Би-Би-Си.

Компанија "Евротунел", која управља саобраћајем у истоименом тунелу испод Ламанша, саопштила је да је на теретни терминал тунела у понедјељак силом покушало да уђе 2.000 миграната, а у уторак још 1.500.

Француска полиција је синоћ са терминала отјерала више стотина миграната, што је већ трећа ноћ да мигранти у великом броју покушавају да уђу на то подручје и укрцају се на неки вид транспорта који би их одвео у Велику Британију.

Мигранти и даље предузимају очајничке покушаје да доспију на терминал, упркос јучерашњој погибији једног Суданца, старог између 25 и 30 година. Француска полиција наводи да га је вјероватно прегазио камион који је силазио са транспортног возила.

Мигранти у Калеу су дописнику Би-Би-Си-ја Гевину Лију рекли да ће наставити са покушајима да се пробију кроз више рупа у огради на терминалу, додајући да највише шансе да доспију до Евротунела имају ако покушаје врше у групама од 400.