latinica  ћирилица
30/07/2015 |  13:50 | Аутор: РТРС

Тешановић: Вето Бошњака пред Уставним судом РС

На сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске на којој је било ријечи о вету Клуба Бошњака у вези с одржавањем референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, није постигнут договор.
Нада Тешановић - Фото: СРНА
Нада ТешановићФото: СРНА

Како ни данас нема договора, коначан став даће Уставни суд Републике Српске.

Предсједавајућа Заједничке комисије Нада Тешановић рекла је да ће ови материјали сутра бити упућени Уставном суду Републике Српске, који има рок од 30 дана да о томе одлучује.

"Очекујем да ће Уставни суд Републике Српске одбацити одлуку Клуба Бошњака о подизању виталног националног интереса, а онда ће Бошњаци, како су то најавили, прослиједити даље Уставном суду БиХ", рекла је Тешановићева.

Она је навела да су за усаглашавање одлуке гласала два бошњачка делегата, док је шест делегата било уздржано.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да одлуком парламента Српске о расписивању референдума није повријеђен витални национални интерес Бошњака, већ да је оспорено право бошњачком народу да мајоризује друге народе у БиХ и Републици Српској.

"Референдум је резултат неравноправности српских жртава, оптуженика и осуђеника, а тиче се угрожених права грађана Републике Српске", рекао је Стевандић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић сматра да питање уставности референдумског питања излази из оквира надлежности парламента Српске јер су Суд и Тужилштво у надлежности БиХ.

Он сматра да је позадина референдума да се остваре боље позиције у преговарачком процесу о Суду и Тужилаштву БиХ у структуралном дијалогу.

Члан Заједничке комисије и посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да је одлука о референдуму била одговор парламента Српске на функционисање и начин рада Суда и Тужилаштва БиХ и да том одлуком није повријеђен витални национални интерес Бошњака.

Савићева је рекла да неће бити потребе за референдумом уколико буду отклоњени недостаци унутар структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ.

"Уколико дође до испуњавања тих услова и постизања преговора, онда неће бити потребе за расписивањем референдума", закључила је Савићева.

Члан Заједничке комисије и посланик СП-а Зденка Гојковић рекла је да није добро схваћен захтјев Републике Српске за демократским процесом и правом грађана да се на референдуму изјасне о својим проблемима.

"Референдум није дио проблема, већ дио рјешења за постојећи проблем", навела је Гојковићева.

Члан Заједничке комисије Мујо Хаџиомеровић каже да Суд и Тужилаштво БиХ није наметнуо високи представник, већ да су прије 12 година законски подржани из Републике Српске.

"Одлука о референдуму нема упоришта у законитости и уставности и представља скретање пажње са тешке економске и финансијске кризе у Републици Српској", истакао је Хаџиомеровић. /кр

Вијеће народа РС ни јуче није постигло сагласност о одлуци Народне скупштине РС о расписаивању референдума о Суди у Тужилаштву БиХ јер су бошњачки делегати ставили вето.

Извор: РТРС, Срна