latinica  ћирилица
30/07/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

Агенција "Еда": Грант од 956.137 КМ за 35 пројеката

Развојни фонд пројекта "Кредо Крајина" суфинансираће са укупно 956.137 КМ 35 пројеката предузећа, организација и локалних заједница.
Потписивање уговора за суфинансирање 35 пројеката из средстава Развојног фонда пројекта "Кредо Крајина" - Фото: СРНА
Потписивање уговора за суфинансирање 35 пројеката из средстава Развојног фонда пројекта "Кредо Крајина"Фото: СРНА

У оквиру другог јавног позива на који су могла да аплицирају привредна друштва из металске, дрвне и прехрамбене индустрије, као и индустрије коже и обуће, те јединице локалне самоуправе и непрофитне организације са подручја Крајине одобрено је укупно 35 пројеката, укупне вриједности 3.885.853 КМ.

Највећи број пројеката одобрен је привредним друштвима, па ће 89 одсто грант средстава добити предузећа, а 11 одсто грант средстава намијењено је за двије јединице локалне самоуправе и три непрофитне организације, чији пројекти подржавају конкурентност предузећа из ове четири области индустрије, рекао је Здравко Миочић, директор Агенције за развој предузећа "Еда".

Агенција "Еда" је данас у Привредној комори Српске у Бањалуци организовала потписивање уговора за суфинансирање ових 35 пројеката из средстава Развојног фонда пројекта "Кредо Крајина".

Миочић је нагласио да је овај пројекат важан због тога што је подстакао фирме да брже и више инвестирају. "Једна КМ додијељених грант средстава навела је да фирме уложе још своје три КМ из различитих извора да би се купила нова опрема која ће им омогућити да се боље надмећу на тржиштима", истакао је Миочић.

Према његовим ријечима, на почетку пројекта очекивани циљеви били су око 200 нових радних мјеста и већа конкурентност извозно оријентисаних предузећа из ове четири индустријске области.

"Када је ријеч о радним мјестима, циљ који смо задали и остварили смо јер ће бити и више од 200 нових радних мјеста, а конкурентност предузећа на извозним тржиштима је циљ на којем треба радити јер је потребно много знања, напора и средстава да би била конкурентна", рекао је Миочић.

Он је рекао и да је задовољан одзивом и активним учешћем директора предузећа на радионицама које су им помагале да брже одлуче да ли ће инвестирати у одређене ствари, као и да ли ће уводити одређена побољшања у своје фирме.

Према његовим ријечима, радом на овом пројекту дошло се до дијагнозе проблема које фирме не могу да ријеше саме. "Мала и средња предузећа не могу да инвестирају у истраживање и развој производа, као ни у стварање инжењера и образованих кадрова, тако да та врста капацитета треба да буде обезбијеђена на неки други начин и доступна за све", поручио је Миочић.

Директор сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је дођељивање грант средстава за предузећа важна компонента пројекта "Кредо Крајина", финансираног од Шведске, а на којем је Привредна комора као партнер радила са Агенцијом "Еда" двије и по године.

"Привредни субјекти су препознали да се морају технолошки осавремењавати, те да су ова грант средства само први корак који ће их погурати да се лакше одлуче да иду у нове пројекте", рекао је Ћорић.

Он је поручио да треба заборавити досадашњу идеју да је јефтина радна снага предност, а више потенцирати знање и користити искуства страних компанија да би се профилисали домаћи радници.

"Пројекат је дао резултате, препознали смо шта је будућност прерађивачке привреде, те у наредном периоду то треба уградити у све стратегије у Републици Српској", оцијенио је Ћорић.