latinica  ћирилица
30/07/2015 |  19:03 | Аутор: РТРС

"Сабор српске крајишке пјесме, више од пјесме" (ВИДЕО)

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да Сабор српске крајишке пјесме, који се вечерас одржава у Дрвару, представља много више од пјесме.
Сабор српске крајишке пјесме у Дрвару - Фото: РТРС
Сабор српске крајишке пјесме у ДрваруФото: РТРС

 Шпирић  је истакао да је Дрвар, као најсрпскија општина и у ондашњој БиХ, страдао у сваком рату - у Другом свјетском рату након десанта и у овом посљедњем, а да се увијек из тог мјеста послије рата поруке шаљу пјесмом.

"Ако је сваки рат на простору БиХ уништио једну генерацију, у Дрвару је уништио најмање двије. И зато, са много стрпљења и љубави овдашњи људи дижу главу и пјевају, и скрећу пажњу на себе. А српска крајишка пјесма је пјесма која шаље лијепе поруке и никога не вријеђа", рекао је Шпирић Срни.

Он је додао да током ове манифестације у Дрвару борави до десетак хиљада људи, да се град буди, ствара нови вид потрошње, као иницијални импулс развоја.

Шпирић је истакао да постоји велико интересовање за српску крајишку пјесму, те да би био довољан број извођача који желе да пјевају ове пјесме када би сабор трајао три дана.

Он сматра да се већ треба припремати за наредни сабор, који ће бити одржан идуће године, буде садржајнији и да траје више дана.

Сабор српске крајишке пјесме у Дрвару одржава се већ четврту годину под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, Владе Српске и пријатеља овог сабора.