latinica  ћирилица
30/07/2015 |  19:52 | Аутор: РТРС

Дамир Кавгић усваја дјевојчицу Самиру Алић (ВИДЕО)

Од петсто трагача, Дамир Кавгић са малољетним сином, и комшијом Омером Рибићем из Горњег Сребреника, пронашао је петогодишњу Самиру Алић из Рашљана код Брчког, која је заједно са братом Елведином нестала, и седам дана и ноћи боравила на Мајевици. Потрага је окончана, захваљујући Дамировој ријешености и жељи да је пронађе.
Дамир Кавгић усваја дјевојчицу Самиру Алић - Фото: РТРС
Дамир Кавгић усваја дјевојчицу Самиру АлићФото: РТРС

 Чудо над чудима петогодишња Самира успјела је да преживи у неприступачном каменитом кањону. Када је наде о њеном наласку понестало код осталих трагача, који су за седам дана пречешљали терен од 150 квадратних киломтара неколико пута, Дамира је водио осјећај да је остао непретражен управо тај дио у којем се, каже, и птице тешко сналазе. Био је у праву: угледао је дијете без одјеће, сједила је главом наслоњена на кољена, и ранама на тијелу. Ни ријечи није проговорила.

"Она је већ била у дехидрираном стању, није знала ништа, кад сам пришао са ње су летјеле муве као рој пчела", каже Дамир Кавгић.

Омер Рибић чуо је када је Дамир узвикнуо: "Ево је!" Био удаљен петнаестак метара. Обрадовао се, али га је ухватила  паника, јер је Дамир требао понијети дијете уз огроман успон и на температури од 38 степени. Нису имали ни телефонског сигнала.

"Кад смо ишли добио сам сигнал, али се брзо губио. Кад смо назвали полицију и објаснили им гдје се налазимо да смо према Оштриом камену, Голо брдо, онда је полиција брзо дошла на лице мјеста и сиреном нам давала дојаву куда треба да идемо'', каже Рибић.

Малољетни Дамиров син Мехмед, такође је ишао са оцем у потрагу. Када је чуо да је Самира жива, његовој срећи, каже, није било краја.

"Срце ми је било велико, кад смо је донијели пред Полицију и Хитну помоћ", прича Мехмед.

 Потресени трагедијом мале Самире, и због тешке ситуације у којој се налази њена породица, Кавгићи су одлучили, да замоле надлежне власти да им омогуће да дијете код њих одраста и да га усвоје.

 Четворочлана породица Кавгић посјетила је малу Самиру Алић у болници, и донијели јој све што је потребно. Својим новцем купилу су јој одјећу, обућу и малу барбику.