latinica  ћирилица
30/07/2015 |  20:08 | Аутор: РТРС

Прослава Огњене Марије у манастиру Клисина (ВИДЕО)

Српска православна црква данас празнује Свету Великомученицу Марину, у народу познатију као Огњену Марију. Манастир Клисина, надомак Приједора, једини је манастир у окриљу Српске православне цркве који је посвећен овој великој светитељки. Поводом манастирске славе, свету архијерејску литургију служили су епископи франкфуртски и цијеле Њемачке Сергије и бихаћко-петровачки Атанасије.
Прослава Огњене Марије у манастиру Клисина - Фото: РТРС
Прослава Огњене Марије у манастиру КлисинаФото: РТРС

 Ратни вихор у родној Сирији довео је Хилду Хрекес у Републику Српску. Хилда је чест гост у манастиру Клисина, гдје појањем учествује у богослужењима.

"Долазим овдје често, са благословом оца Василија, помажем у служби  пјевањем, будемо са друштвом и помогнем са послушањима како буде на служби", каже Хилда Хрекес.

Хилдин брат, Јамен, такође долази у Клисину, гдје је, заједно са својом сестром Хилдом прославио прву крсну славу.

"Чак смо имали благослов да славимо нашу прву славу овдје са њима и то је нама велики благослов, а то је први пут да није српска фамилија која слави славу", каже Јамен Хрекес.

 Мошти Свете Марине, чији се један дио налази у манастиру Клисина, окупљају велики број православних хришћана под сводовима овог манастира.

"Ја бих рекао данас да смо сви ми једна света обитељ, прво Христова, а онда обитељ ове епархије, јер иако сам ја отишао на службу Божију у Њемачку , ја се овдје увијек осјећам домаћим, осјећам се укућанином ове епархије", поручио је епископ франкфуртски и цијеле Њемачке Сергије.
Док трају светиње, трајаће и они који их подижу, поручено је данас у Клисини.