latinica  ћирилица
30/07/2015 |  20:32 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Синдикат одустао од штрајка

Завршена је сједница Организационог одбора Савеза самосталних синдиката БиХ завршена, а одлучено је да се сутра протести радника неће одржати.
Протест у Сарајеву уз политичке поруке - Фото: СРНА
Протест у Сарајеву уз политичке порукеФото: СРНА

Умјесто масовног окупљања радника, као што је то био случај данас, представници Синдиката сутра ће присуствовати сједници Представничког дома ФБиХ, на којој ће заступницима изнијети 26 амандмана на данас усвојени Закон о раду.

Уколико закон сутра, ипак, прође парламентарну процедуру, Синдикат поручује да ће организовати генерални штрајк у ФБиХ.

У Синдикату и даље остају при захтјеву за смјеном комплетне Владе ФБиХ која је "издала и продала раднике".

Такође, на сједници је закључено да је на данашњим протестима судјеловало 12.000 особа.

С друге стране, предсједавајући Представничког дома Парламента Федерације БиХ Един Мушић сутра у 14 часова је сазвао ванредну сједницу тог дома.

На предложеном дневном реду је седам тачака међу којима је и Приједлог закона о раду, којег је данас усвојио Дом народа Парламента ФБиХ.

Представнички дом Парламента ФБиХ сутра ће разматрати Реформску агенду за Босну и Херцеговину за период 2015. - 2018. године, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о доприносима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о страним улагањима.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјени Закона о утврђивању и остваривању потраживања грађана у поступку приватизације, Приједлог закона о измјенама Закона о чеку те Приједлог Финансијског плана/ Буџета ФЕРК-а за 2015. годину.