latinica  ћирилица
31/07/2015 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко је Мохамед Мансур, нови вођа талибана?

Замјеник талибанског лидера Муле Мохамеда Омара, Ахтар Мохамед Мансур, изабран је за новог врховног вођу талибана, али се о њему веома мало зна.

Мансур је изабран за новог вођу пошто је потврђено да је Мула Омар мртав.

Вјерује се да је Мансур близак пакистанским властима које посљедњих мјесеци настоје да побољшају односе са Авганистаном и које су почетком мјесеца биле домаћини мировних преговора авганистанске владе и талибана, пренијела је агенција АП.

Ти преговори су, међутим, одложени на неодређено вријеме пошто је објављено да је Мула Омар мртав.

Блиске везе Мансура и Исламабада стављају га у добру позицију да те преговоре оживи, али само ако буде успио да обузда тврдокорне чланове који желе да наставе са 14 година дугом побуном и који сматрају да су добили вјетар у леђа повлачењем америчких и НАТО снага, наводи америчка агенција.

Мансур је истакнута фигура међу талибанима и посљедње три године био је замјеник Муле Омара.

Ако је тачно да је Мула Омар мртав више од двије године, као што то тврди авганистанска влада, онда је Мансур практично и предводио групу за то вријеме.

Био је министар авијације током владавине талибана од 1996. до 2001. године. По свргавању талибанског режима, био је задужен за политичка и војна питања у Врховном савјету, седмочланом тијелу које доноси важне одлуке.

Исто тијело га је изабрало за насљедника Муле Омара и он је тек други лидер талибана од средине 90-их година.

Као и његов претходник, Мансур потиче из провинције Кандахар, упоришта талибана. Детаљи о његовим годинама, породици и кретању су, међутим, мало познати, као што је било и са Мулом Омаром. Претпоставља се да је Мансур у касним 40-тим годинама.

Сумња се да ће Мансур задобити лојалност чланова као што је то успио Омар који је проглашен "командантом вјерника" 1996. године након што је обукао огртач који је, како се вјерује, носио пророк Мухамед.

Многи сматрају да би сада могло да дође до расцјепа међу талибанима на оне који желе мир са Кабулом и оне који желе да наставе побуну.

Мансур је наводно писао самопроглашеном калифу Исламске државе Абуу Бакру ал Багдадију да се држи подаље од Авганистана.

За Мансуровог замјеника изабран је Сираџудин Хакани - лидер моћне побуњеничке групе повезане са Ал Каидом, која је извела на десетине напада на америчке и НАТО снаге у Авганистану.

Америчка влада је понудила награду од пет милиона долара за информацију која би довела до његовог хапшења.

Авганистанске власти су у сриједу саопштиле да је Мула Омар, који није виђен у јавности од краја 2001. године, умро прије више од двије године у једној пакистанској болници.

Обавјештајна служба потврдила је Омарову смрт два дана уочи заказане друге рунде званичних мировних преговора у Пакистану између представника авганистанске владе и талибана.

Талибани, који од 2001. године настоје да свргну владу у Кабулу, поново су освојили округ Нау Зад у јужној провинцији Хелманд, који су коалиционе снаге годинама тешком муком обезбјеђивале.

То представља велики ударац за авганистанску владу, која се сада против милитаната бори сама, без помоћи коалиционих снага.