latinica  ћирилица
31/07/2015 |  08:25 | Аутор: СРНА

Приједор: Промовисана антологија поезије "Прогнани Орфеји"

Антологија избјеглих српских пјесника "Прогнани Орфеји", промовисана је синоћ у Галерији "`96" у Приједору.
Приједор: "Прогнани орфеји" - Фото: СРНА
Приједор: "Прогнани орфеји"Фото: СРНА

Антологија српске избјегличке поезије са подручја Хрватске, БиХ и Косова и Метохије с краја 20. вијека објављена је прије четири дана у издању културне институције "Бранково коло" и синоћ је први пут промовисана.

Антологију је саставио директор "Бранковог кола" Ненад Грујичић који је истакао да је ова књига посебна због тога што се овом тематиком на Балкану и шире до сада нико није бавио.

У антологији читаоци могу наћи 116 пјесника, од најстаријих, рођених прије Другог свјетског рата, па до најновијих који су још били дјеца у вријеме избјеглиштва и прогона у ратовима с краја двадесетог вијека.

Грујичић каже да је уврстио само пјеснике који су на сопственој кожи осјетили ватру најновијег рата у драми присилног напуштања кућног прага.

Он наводи да антологија покушава да поезијом, као највишим обликом писмености, предочи драму људског бића у избјеглиштву и прогону послије ратова на Балкану.

- Када се надносимо над овом књигом сјетимо се прогнаног пјесника Овидија иза кога је, када је све изгледало безнадежно, након толико векова остало светско песничко дело, а од римских владара тога времена не памтимо готово ништа - рекао је Грујичић, представљајући књигу.

О књизи су говориле Драгана Крагуљ и Александра Мариловић, а пјесме из антологије казивала је глумица Позоришта Приједор Зорица Јојић.

Ово је пета антологија коју потписује Ненад Грујичић. Претходиле су јој антологија посвећена народном благу - ојкачи, услиједио је Алманах стихова поводом 20 година едиције "Стражилово", затим Општа антологију српске поезије од 1847. до 2000.године и Панорама поезије Бранковог кола "Да доплетем венац започети".

Антологија избјеглих српских пјесника "Прогнани Орфеји" тек ће имати своје промоције почетком августа у Београду и Новом Саду, а у септембру на "Бранковом колу".

Синоћ је представљена и Грујичићева књига "Светлица" која је изашла у издању београдске "Просвете". Сачињена је од пјесама писаних 14 година о завичају, дјетињству, поезији, љубави.