latinica  ћирилица
31/07/2015 |  09:49 | Аутор: СРНА

САД: Бомбардовање није ослабило "Исламску државу"

"Исламска држава" није ништа слабија него што је била прије годину дана када је почела кампања бомбардовања предвођена САД, закључак је америчких обавјештајних агенција.

Агенције наводе да је "Исламска држава" и даље добро финансирана армија која је у стању да освјежи своје редове страним борцима истом брзином којом џихадисти гину у нападима.

Процјене америчке Централне обавјештајне агенције, Обавјештајно одбрамбене агенције и других служби није у складу са оптимистичким изјавама специјалног представника администрације Барака Обаме, пензионисаног генерала Џона Алена, који тврди да "Исламска држава" губи у Ираку и Сирији.

- Нисмо примијетили значајније смањење броја џихадиста - рекао је неименовани званичник, наводећи претпоставке обавјештајних служби према којима "Исламска држава" има између 20.000 и 30.000 припадника или исти број као и у августу када је бомбардовање њихових положаја почело.

Нафта је и даље велики извор прихода ове групације, и према неким претпоставкама, "Исламска држава" добије 500 милиона долара годишње од продаје овог енергента а заплијенила је до милијарду долара готовог новца у банкама на територијама које је заузела.