latinica  ћирилица
31/07/2015 |  10:15 | Аутор: СРНА

Њемачки новинари под истрагом

Њемачка је покренула истрагу о могућој издаји против интернет странице која је објавила планове за повећање прихода обавјештајне агенције за праћење активности на интернету.

Њемачки медији наводе да је то први пут у протеклих више од 50 година да се новинари суочавају са оптужбама за издају, а поједини овај поступак осуђују јер сматрају да је то напад на слободу штампе.

- Тужилаштво је покренуло истрагу због чланака објављених на блогу "necpolitik.org" - саопштено је из канцеларије савезног тужиоца.

У саопштењу се истиче да је истрага покренута након пријаве њемачке обавјештајне агенције Канцеларија за заштиту Устава /БФВ/ због чланака објављених на интернет страници 25. фебруара и 15. априла. Агенција наводи да су текстови засновани на документима са ознакама повјерљиво.

Њемачка државна телевизијска станица АРД наводи да је портал објавио чланак о томе како је БФВ затражила додатна средства ради јачања праћења активнисти на интернету и о плановима за успостављање специјалне јединице за надзор друштвених медија.

Портал "necpolitik.org" специјализован је за теме у вези са политиком на интернету, заштитом података, слободом информација и питањима дигиталних издања.