latinica  ћирилица
31/07/2015 |  11:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички Конгерс одобрио повећање војног буџета

Број америчких војника распоређених у ратним зонама је на најнижем нивоу, од инвазије на Ирак 2013. године, али је Конгрес ипак одобрио повећање војног буџета за 38 одсто, у односу на прошлу годину.
Амерички Конгрес (Фото: Flickr/ GlynLowe.com) -
Амерички Конгрес (Фото: Flickr/ GlynLowe.com)

Послије напада 11. септембра 2001. године, постало је уобичајено да се заобилази утицај фискалних ограничења на војну потрошњу.

Преко рачуна за ванредне прекоморске операције исцурило је на десетине милијарди долара за програме са сумњивим везама и ратовина, наводе аналитичари.

Овог прољећа, републикански представници у Конгресу одустали су од намјере да та средства треба искористити за ратове у Ираку и Авганистану.

У маневрима за повећање трошкова одбране, они су једноставно одобрили додатних 38 милијарди долара другим активностима Пентагона, које нису војне, што укупно износи 89 милијарди, преноси Ројтерс.

С друге стране администарција је тражила већи буџет и за ратна дејства и за домаћу потрошњу.

Вође Пентагона упозориле су да несигуран буџет подрива планове Вашингтона, који се суочава са изазовима Исламске државе и кинеском експанзијом у Јужном кинеском мору.

Обама је предложио потрошњу од 51 милијарду долара у фискалној години која почиње 1. октобра, заједно са редовним војним буџетом од 534 милијарди.

Од тога би само 25 милијарди било намијењено за финансирање борбених операција, што је у суштини трошак, одржавања око 9.800 војника у Авганистану ове године и борбама против Исламске државе у Ираку и Сирији, преноси Ројтерс.

Још 25 милијарди представља дугорочне тошкове Пентагона који су постепено пронашли свој пут у борбени фонд, а сви су се сложили да ти трошкови спадају у редовну годишњу потрошњу Пентагона.

За 2016. годину, Обама је за ратне операције тражио 789 милиона долара, како би осигурао европске партнере, који су забринути због Русије и 2,1 милијарду за јачање Фонда за борбу против тероризма.