latinica  ћирилица
31/07/2015 |  11:50 | Аутор: СРНА

В. Британија: Састанак комитета за ванредне ситуације

Британски премијер Дејвид Камерон касније током дана предсједаваће на састанку комитета за ванредне ситуације /Кобра/ ради разговора о томе шта учинити због низа покушаја миграната да преко Ламанша уђу у Британију.
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Камерон је под све већим притиском због питања миграната, од којих су многи стигли преко Средоземног мора из Африке и Блиског истока.

Британски премијер предсједаваће састанку комитета усљед позива појединих политичара да се на заштити границе ангажује војска.

Влада је саопштила да је у току рад на подизању нове безбједносне ограде око француске луке Кале.

Камерон, који је побиједио на изборима у мају, обећао је да ће смањити прилив миграната и то обећање није успио да испуни током свог првог мандата од 2010. до 2015. године.

Мигранти се већ дуже вријеме окупљају у Калеу у настојању да се укрцају на камионе и трајекте ка Британији. Међутим, компанија "Евротунел" која је задужена за теретни и путнички саобраћај кроз тунел испод Ламанша, наводи да је број миграната сада повећан са око 600 на 5.000.

Компанија наводи да су мигранти сада много боље организовани и да ноћу у већим групама покушавају да пређу ограду терминала.