latinica  ћирилица
31/07/2015 |  12:32 | Аутор: СРНА

Малешевић: Наредних дана разговори са родитељима бошњачке дјеце

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић очекује да ће до почетка нове школске године бити пронађено рјешење у вези са националном групом предмета, те најавио да ће наредних дана разговарати са родитељима бошњачке дјеце из Врбањаца.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

 Малешевић је истакао да сви морају учинити одређене уступке да би се дошло до консензуса, те подсјетио да је Уставом Српске прописан језик српског, језик бошњачког и језик хрватског народа.

- По правилима творбе знате како се језик може назвати, али Бошњаци то не прихватају и они хоће босански језик. Свако може да назива свој језик како хоће, али не може натјерати друге да тај језик зову истим именом као они - рекао је Малешевић и навео да би у том случају могли имати и проблем са Словенцима и Нијемцима јер њихов језик не зовемо као они.

Он је поновио да раније потписани привремени споразум каже да је потребно минимално 18 ученика по одјељењу да би се примијенила национална група предмета.

Малешевић је нагласио да се у БиХ проблем националне групе предмета пребацује само на Републику Српску, иако исти проблем постоји и у Федерацији БиХ, те навео да се у Српској у 20 школа примјењује национална група предмета, а у ФБиХ само у 12.

Он је рекао да се национална група предмета примјењује у Грахову и Дрвару, а да у Петровцу није ријеч о националној групи предмета ако један исти професор предаје и српској и бошњачкој дјеци.

- На крају године их пита хоћете ли да вам пише српски језик или да остане босански. То није национална група предмета. Ако хоће Бошњаци, сутра ћу тако урадити и у Врбањцима и на тај начин им увести националну групу предмета, али они траже нешто друго -  рекао је Малешевић.

Он је додао да у Републици Српској око 7.000 бошњачке дјеце учи вјеронауку, а у ФБиХ само 1.060 српске дјеце.