latinica  ћирилица
31/07/2015 |  13:20 | Аутор: СРНА

Рибник: Отворен нови објекат "Електрокрајине" (ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор "Електрокрајине" Бањалука Сека Кузмановић данас су у Превији код Рибника свечано отворили нови пословни објекат пословнице "Електрокрајине", за чију изградњу и опремање је ово предузеће уложило 280.000 КМ властитих средстава.
Рибник - отворен нови објекат Електрокрајине - Фото: СРНА
Рибник - отворен нови објекат ЕлектрокрајинеФото: СРНА

Ђокић је рекао да је Влада Српске одлучна у намјери да у наредним годинама повећа обим инвестиција у сектор енергетике у Српској кроз изградњу нових, прије свега производних, али и пословних објеката, путем којих ће "Електропривреда Српске" бити јача и богатија, те развијати своју конкурентску способност у условима отвореног тржишта.

- Развој, прије свега, подразумијева изградњу нових енергетских објеката у којима ће се производити електрична енергија. То је важна смјерница власти Српске и ми смо једна од ријетких република у региону која данас има на више локација активност на изградњи нових енергетских објеката производног типа, а неки од њих су највећи у региону - напоменуо је Ђокић.

Ђокић је најавио да ће до краја новембра бити пуштена у пробни рад, а наредне године у пуном капацитету Термоелектрана "Станари" капацитета 300 мегавата електричне енергије, један од највећих енергетских објеката изграђених у региону у посљедњих неколико година.

- Наш је циљ да у овој години интензивирамо активности на изградњи термоблока "Гацко 2" и Хидроелектране "Дабар", а у наредних 15 дана "Електропривреди Српске" додијелићемо концесију за изградњу вјетро-електране "Хргут" у региону Херцеговине - истакао је Ђокић.

Он је напоменуо да је власт Српске препознала сектор енергетике као своју компаративну предност, због чега се томе мора дати још већи значај, те да "Електропривреда Српске" може бити носилац изградње таквих објеката.

Ђокић је рекао да је предузеће "Електрокрајина" Бањалука највеће предузеће овог типа у Српској које електричном енергијом снабдијева око 49 одсто становништва Републике Српске.

Он је навео да су оквиру активности које проводи ово предузеће бројни напори које чине ка побољшању и стварању бољих услова пословања с циљем да "Електропривреда Српске" остварује што боље резултате у пословању и кроз дистрибутивну функцију.

- Важна компонента тог рада је допринос развоју локалних заједница и константно настојање да се тај развој осјети - истакао је Ђокић.

Ђокић је изразио задовољство због изградње новог објекта на подручју општине Рибник, јер ће радници, а и купци електричне енергије, имати адекватан радни простор за квалитетнију услугу.

Он је истакао да је "Електрокрајина" Бањалука у процесу сталних инвестиција, подсјећајући да је Влада Српске кроз програм Инвестиционо-развојне банке Српске који пружа подршку привредном сектору одобрила "Електрокрајини" 20 милиона КМ кредитних средстава за развој, у оквиру чега је и изградња оваквих објеката.

Ђокић је подсјетио да је недавно завршен један овакав објекат и у општини Челинац, док је у плану изградња сличних објеката у још неколико општина овог дистрибутивног подручја.

- Поред тога, велика улагања "Електрокрајина" ће и побољшати услове снабдијевања, имати већи надзор над потрошачима електричне енергије у смислу појачане контроле и увођења савремених средстава и опреме за квалитетније пословање с циљем смањења дистрибутивних губитака - истакао је Ђокић.

Он је рекао да је из пословања "Електрокрајине" Бањалука у посљедњих неколико година видљиво да се дистрибутивни губици смањују и да се приводе оној граници на којој су верификовани у техничком смислу на мрежи.

Директор "Електрокрајине" Бањалука Сека Кузмановић рекла је да су радници пословнице Рибник сада добили модеран радни простор са адекватним условима за рад, а купци електричне енергије просторије у којима могу остварити своје потребе.

Кузмановићева је навела да електропредузећа у Српској, па тако и "Електрокрајина" Бањалука имају два основна пословна задатка - смањење дистрибутивних губитака и повећање нивоа наплате електричне енергије.

- С циљем остваривања тих задатака "Електрокрајина" Бањалука је од 2006. године уложила десетине милиона марака на приоритетне пројекте санације постојеће и изградњу нове дистрибутивне мреже са акцентом на увођење и развој даљинског очитавања бројила и уређења мјерних мјеста - каже Кузмановићева.

Она је рекла да је успјешна реализација постављених задатака довела до побољшања финансијских резултата предузећа, што је отворило простор и за инвестиције у обнову радне механизације и изградњу нових пословних објеката предузећа.

- Прва на реду за изградњу управо је била пословница Рибник, чији су радници протеклих година радили у привременом, неусловном и дотрајалом монтажном објекту у којем је било тешко остварити очекивану радну продуктивност и адекватно услужити купце електричне енергије - истакла је Кузмановићева.

Она је напоменула да новоизграђени објекат пословнице Рибник поред општине Рибник дистрибутивно покрива и општине Дринић и Источни Дрвар са више од 2.000 купаца електричне енергије.

Пословница Рибник запошљава 29 радника и електричном енергијом снабдијева нешто више од 2.000 домаћинстава и правних лица на подручју општина Рибник, Дринић и Источни Дрвар.

Новоизграђени пословни објекат чврсте градње је површине 260 метара квадратних, асфалтиран је приступни пут, те урађено унутрашње опремање објекта.