latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:13 | Аутор: СРНА

Сонего: Подршка Србије за раздвајање чланства у ЕУ од чланства у НАТО

Предсједник парламентарне делегације Италије при Централноевропској иницијативи Лодовико Сонего затражио је подршку Србије за декларацију којом би се ЕУ позвала на наставак проширења, али и на раздвајање чланства у ЕУ од чланства у НАТО.
НАТО и ЕУ - Фото: илустрација
НАТО и ЕУФото: илустрација

Он је на састанку са члановима Одбора Скупштине Србије за европске интеграције позвао српске колеге да заједно наступе на наредном засједању генералне скупштине ЦЕИ, која ће бити одржана крајем године у Скопљу, затраживши подршку за декларацију.

Овом декларацијом би се ЕУ позвала на наставак политике проширења, посматрања Западног Балкана као дијела Европе, али и на раздвајање чланства у ЕУ од чланства у НАТО, односно на давање могућности земљама Западног Балкана да изаберу да ли ће или не, као чланице ЕУ бити и чланице НАТО.

Сонего је затражио и подршку за реализацију претприступног програма за земље Западног Балкана који би се односио на пројекте у области инфраструктуре и траспорта, саопштено је из Скупштине Србије.

Сонего је поновио да је Италија била, јесте и биће уз Србију на њеном европском путу и потврдио да ће подржати отварање преговарачких поглавља са Србијом.

Предсједник Одбора за европске интеграције Скупштине Србије Александар Сенић рекао је да Београд поздравља изјаве европских званичника о отварању првих преговарачких поглавља са Србијом.

Он је захвалио Сенату Италије за усвајање резолуције којом се позивају земље чланице ЕУ на отварање преговарачких поглавља током италијанског предсједавања и додао да Србија вјерује да ће се то и догодити током луксембуршког предсједавања Унији.

Сенић је истакао да је Србија, и у политичком и у техничком смислу, потпуно спремна за преговоре са ЕУ, која би отварањем преговарачких поглавља поручила да Србију жели у свом чланству.