latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:37 | Аутор: СРНА

ЕУ од Израела тражи нулту толеранцију према екстремистима

ЕУ је од Израела затражила да искаже нулту толеранцију према насиљу јеврејских екстремиста након што је у пожару на Западној обали, за који су окривљени насељеници, погинуло палестинско дијете.
Израел, појас Газе - Фото: RT
Израел, појас ГазеФото: RT

- Израелске власти треба да предузму одлучне мјере за заштиту локалног становништва. Тражимо пуну одговорност, ефикасно спровођење закона и нулту толеранцију према насиљу екстремиста - саопштено је из канцеларије високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини.

Израелска војска саопштила је данас да су осумњичени јеврејски екстремисти запалили двије палестинске куће на Западној обали и да је погинуло дијете, док су теже повријеђене четири особе.

У саопштењу се наводи да су осумњичени у раним јутарњим часовима ушли у село Дума, гдје су запалили куће и исписали графите на хебрејском језику.

У току је потрага за осумњиченима.

Јеврејски екстремисти већ дужи низ година нападају палестинску имовину, укључујући џамије, цркве, па и базе израелске војске због, како наводе, фавористичке политике израелске Владе према Палестинцима.

У тим нападима ријетко када буде смртних случајева.