latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:43 | Аутор: СРНА

Финска тражи објашњење од САД

Финска је од САД затражила објашњење зашто су два финска држављанина и четири предузећа обухваћена санкцијама због сукоба у Украјини, саопштено је данас из финског Министарства спољних послова.

- Када смо обавијештени о казненим мјерама, од америчких власти затражили смо објашњење по ком основу је то учињено. То ће имати негативне посљедице по економију наведених особа и фирми - истиче се у саопштењу.

САД су јуче саопштиле да су увеле додатне санкције због сукоба у Украјини како би одржали притисак на Русију, која је оптужена да наоружава, финансира и шаље војнике као подршку профедералним снагама.

Међу више од 20 појединаца и фирми, на "црној листи" налазе се и фински бизнисмени Роман Ротенберг и Каи Пананен.

Према подацима америчког Министарства финансија, пословање Ротенберга и његове породице повезани су са обезбјеђивањем "материјалне подршке" његовом брату Борису Ротенбергу, некадашњем спаринг партнеру руском предсједнику Владимиру Путину у џудоу.

Борис Ротенберг, који је руски олигарх са финским држављанством, до јуче је био једини Финац на листи санкционисаних, а Финска није тражила објашњење.

Каи Пананен је директор петрохемијске групације са сједиштем у Финској која дјелује у Русији, па америчко Министарство финансија тврди да су он и његове компаније повезане са обезбјеђивањем подршке руском милијардеру Генадију Тимченку.

Финска компанија за чартер летове "Ерфикс евијајешен", која је некад била у Тимченковом власништву, такође је на "црној листи".