latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Тунис продужава ванредно стање за још два мјесеца

Ванредно стање, које је уведено у Тунису након што је наоружани џихадиста у јуну на плажи у познатом тунишком одмаралишту убио 38 страних туриста, биће продужено за још два мјесеца, саопштила је канцеларија предсједника те земље.

- Послије консултација са премијером и предсједником парламента, предсједник је одлучио да од 3. августа продужи за два мјесеца ванредно стање које је на снази у цијелој земљи - наводи се у саопштењу, а преноси АФП.

Предсједник Туниса Беџи Каид Есебси наложио је 4. јула, осам дана након напада изведеног из ватреног оружја у медитеранском љетовалишту Порт Ел Кантауи, увођење ванредног стања у земљи у трајању од 30 дана.

То је била једна у низу мјера које су власти увеле након масакра на плажи, којим је задат тежак ударац туристичкој индустрији, кључној за ову земљу.

Међу осталим мјерама, влада је први пут почела да наоружава туристичку полицију и да их ојачава трупама, настојећи да умири стране владе.

Међутим, Велика Британија, чијих је 30 држављана убијено у нападу на плажи, упозорила је своје грађане да не путују у Тунис ако не морају, истичући да се више тога мора учинити како би били безбједни на одмору.

Ванредно стање, за вријеме којег су полиција и војска имале специјална овлашћења, било је на снази у Тунису током три године, до марта 2014, након што је дугогодишњи секуларни предсједник Зин Ел Абидин Бен Али збачен са власти у револуцији 2011. године, подсјећа француска агенција.