latinica  ћирилица
31/07/2015 |  14:59 | Аутор: СРНА

Андрејева: ММФ у потпуности учествује у преговорима с Грчком

Међународни монетарни фонд је присутан и потпуно учествује у преговорима о трећем пакету помоћи Атини, изјавила је портпаролка Европске комисије, Мина Андрејева.
Грчка - Фото: AP
ГрчкаФото: AP

На питање о могућем неучествовању ММФ-а у спасилачком пакету за Грчку док не дође до предузимања потребних мјера за олакшавање терета дуга, она је одговорила да је потпуно јасно да Фонд има другачије процедуре и временске оквире, као и да се то може закључити из споразума постигнутог на самиту ЕУ 12. јула, преноси грчка новинска агенција АНА.

Позиција ММФ-а је, како је истакла Андрејева, остала непромијењена, а приступ и процедуре Фонда су потпуно у складу са европском агендом у оквиру које је најпре педвиђено постизање споразума о новом програму помоћи Атини, па тек онда преговори о отпису дуга.

Британски лист Фајненшел тајмс је јуче јавио, позивајући се на поверљиви записник са засједања Одбора директора ММФ-а у који је имао увид, да су службеници те међународне институције, на двочасовној сједници, закључили да Фонд може да учествује у преговорима о трећој рунди помоћи Грчкој, али да се званична Атина не може квалификовати за нову помоћ ММФ-а због превисоког нивоа дуга и лоших резултата у спровођењу реформи, пренио је Ројтерс.

- Фонд ће тек током "друге фазе" донијети одлуку о учешћу, односно након што Грчка пристане на свеобухватни пакет реформи, а нарочито, након што кредитори из еврозоне пристану на отпис дуга - навео је ФТ, додајући да чланови ММФ-а нису јединствени у погледу тог питања.

Одлагање учешћа ММФ-а у новом пакету помоћи би, како је оцијенио британски дневник, могло имати озбиљне посљедице, нарочито у Њемачкој, гдје званичници већ дуго тврде да ће бити готово немогуће добити "зелено свјетло" Бундестага за 86 милијарди евра вриједан пакет помоћи Грчкој без учешћа ММФ-а.