latinica  ћирилица
31/07/2015 |  15:33 | Аутор: Агенције

У Мађарску ушло више од 100.000 миграната

У Мађарску је до данас стигло 100.959 илегалних миграната од почетка године, а њих 100.208 је ушло преко српско-мађарске границе, изјавио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто.
Мађарска полиција привела 1.200 имиграната - Фото: РТС
Мађарска полиција привела 1.200 имигранатаФото: РТС

Он је у обраћању на отварању старог граничног прелаза Хоргош рекао да у овом моменту више миграната у Европу стиже преко Западног Балкана, него преко Средоземног мора.

"До данас је у овој години у Мађарску стигло 100.959 илегалних миграната, а од тога њих 100.208 преко српско-мађарске границе. У овој години је у Мађарску стигло највише миграната од свих земаља Европске уније", рекао је Сијарто.

Он је најавио да ће званична Будимпешта покушати да у октобру организује конференцију министара иностраних и унутрашњих послова земаља ЕУ, Западног Балкана и Турске како би "напокон нашли заједничко решење тог проблема".

"Све док до тога не дође, Мађарска треба да одбрани саму себе. Треба да одбрани границе Европске уније и да сарађује са западно-балканским државама како би се и оне одбраниле", рекао је Сијарто.

Он је напоменуо да свака држава ЕУ треба да се придржава Даблинског споразума када је реч о имигрантима и поновио да ограда која се подиже на граници није уперена против Србије.

Сијарто сматра да и "Србија пати због великог притиска миграната", то назвао "модерном сеобом" и истакао значај даље сарадње две државе на спречавању миграција.