latinica  ћирилица
31/07/2015 |  16:04 | Аутор: ХРТ

Дипломатска нота упућена Словенији, укључиле се и САД

Изласком из арбитраже Хрватска је Словенији јасно дала до знања да је то готова ствар, а из сусједне земље и даље долазе поруке да се арбитража не може напустити те да нема алтернативе.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

МИП Хрватске је упутило Словенији ноту наводећи да су се стекли услови за престанак Споразума о арбитражи између Владе Републике Хрватске и Владе Републике Словеније због битне повреде одредаба Споразума о арбитражи од стране Републике Словеније,у складу са правилима Бечке конвенције о праву међународних уговора,

САД позвива Хрватску и Словенију да се договоре

Америчка амбасада у Хрватској објавила је да је гранични спор између Хрватске и Словеније билатерално питање и позвало је двије државе да се договоре. Амбасада је је поздравила изјаве хрватског руководства које је изразило жељу да се гранични спор напокон ријеши.

И док је за хрватску власт излазак из арбитраже готова ствар, словеначка и даље тврди да је арбитража једино рјешење. Словеначки представник Иво Вајгл заузео се за смиривање реторике у хрватско-словеначком арбитражном спору. 

" Мислим да се Хрватска изјаснила, и то на један, рекао бих, екстреман и демагошки начин. Мени је жао због тога јер мислим да бисмо  као добри сусједи морали знати да се договарамо  другачије, у толерантном и пријатељском тону, гледајући у будућност, каже Вајгл.