latinica  ћирилица
31/07/2015 |  16:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Приштинска резолуција била би непријатељски потез

Шеф парламентарне групе Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Доника Кадај Бујупи предложила је резолуцију о геноциду током рата на Косову.

Она је тај предлог изнијела данас на засједању предсједништва Скупштине Косова, а њен приједлог добио је подршку предсједника осталих парламентарних група.

Кадај – Бујупи је тражила да ова резолуција буде прва тачка дневног реда, наводи приштинска "Коха".

АБК је једна од најјачих опозиционих партија у косовском парламенту, а њеном лидеру Рамушу Харадинају, бившем вођу ОВК, два пута је суђено у Хагу за ратне злочине почињене над цивилним становништвом и оба пута је ослобођен.

"Ако усвоје резолуцију, о чему више да причамо?"

Усвајање некакве резолуције о геноциду на КиМ би био непријатељски потез и то би онемогућило сваки нормалан дијалог, каже шеф канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је у Кажирпсту рекао да би усвајање предлога странке Рамуша Харадинаја поткопало све што је досад постигнуто на разговорима у Бриселу.

"О чему бисмо након усвајања такве резолуције могли да разговарамо са Приштином? То би онемогућило нормалан дијалог и обесмислио све што је досад постигнуто у процесу нормализације", каже он.

Како је навео, Београд би послије таквог "непријатељског потеза према цијелој Србији и српском народу" морала озбиљно да размисли шта даље.

Ђурић је рекао и да нема повјерења у политичку вољу у Приштини да се процесуирају одговорни за ратне злочине на територији Косова.

"Многи су и сами носили униформе током рата и учествовали у, у најмању руку, контроверзним дјелима. По овом питању су и наше поруке и поруке цјелокупне међународне заједнице биле исте - почните да процесуирате одговорне. То је важно за суживот и затварање мрачне странице у новијој историји", рекао је Ђурић.

Како је рекао, сигурно постоји много усијаних глава које траже поводе за сукобе, а сви одговорни за безбједност на КиМ, у првом реду Кфор, Еулекс и косовска полиција морају да осигурају да не буде безбједносних инцидената.

Говорећи о новим разговорима са представницима српских општина, Ђурић је рекао да је жеља државе да се представе планови активности, које би поправиле живот српске заједнице на Косову.

Ђурић је поново оцијенио да је захтев Косова за чланство у Унеску апсурадн и циничан.

"Нема никаквог смисла разговарати о томе са онима који су разарали манастире и цркве", рекао је Ђурић.

Што се тиче неспровођена споразума о осигурању возила, Ђурић је рекао да њега стопирају "јаки лобији из Приштине", док је са српске стране све отворено.

"Можда нашим осигуравајућим друштвима није било пријатно када смо им рекли да неће моћи да наплаћују тих 100 евра, али су они из интереса грађана прихватили став државе Србије", рекао је он.