latinica  ћирилица
31/07/2015 |  16:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Косор након Пахоровог иступа позива на смирење тензија

Бивша премијерка Хрватске Јадранка Косор позвала је данас на смиривање тензија са Словенијом и истакла да Хрватска има пут, а то је пут поштовања међународног права који нема алтернативе.

Косор је то изјавила на данашњој конференцији за новинаре објаснишви да је "понукана иступом словеначког предсједника Борута Пахора" који је јуче изјавио да арбитражни споразум нема алтернативе и да би тражење нових путева значило повратак старој пракси неповјерења и неспоразума међу државама.

Она сматра да постоји боља алтернатива од арбитражног споразума и да је то поштовање међународног права чему нема алтернативе, пренијела је Хина.

Косор је додала да Хрватска излази из арбитражног поступка, што Словенији не одговара, али, како је рекла, постоје међународне институције на које се двије равноправне чланице ЕУ могу ослонити.

Она је упозорила да су владавина права и независно судство урушени активностима словеначких представника, јер је чињеница да су уплетена најмање два арбитра.

"Један од њих је предсједник суда, при чему је незамисливо у правосудном систему, да у поступку пред судом било која страна одлази на вечеру са суцем који сутра доноси пресуду у спору", нагласила је Косор.

Она је рекла да тврде и мукотрпне преговоре, које су прије шест година започели, у време неповјерења, вријеме напетости између држава и када су страховали да не дође до инцидента који би урушио односе, треба завршити на Међународном суду правде.

Косор је подсјетила да међугранични спор пуних 18 година није био ријешен, јер нико није имао храбрости да приступи том проблему, а упркос томе Словенија је постала чланица ЕУ.

Хрватска има право да спомене на које је проблеме наишла у арбитражном поступку, јер је његова темељна идеја нарушена, дакле суђење у складу са међународним правом, рекла је она.

"Постоје пријетње да ће Словенија блокирати улазак у Шенген, што је доказ неевропског понашања. Као што знамо Словенија је ушла у ЕУ и у Шенген док није ријешила питање границе", подсјетила је она.