latinica  ћирилица
31/07/2015 |  16:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Лондон произвољно тумачи случај Литвињенко

Британска страна нема намјеру да одустане од произвољног тумачења чињеница о смрти бившег агента руске Федералне службе безбједности Александра Литвињенка, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије.

 У међувремену, портпарол руског предсједника Дмитриј Песков изјавио је данас да Кремљ нема повјерења у британску истрагу о Литвињенковој смрти.
 "Селективна природа организатора ове јавне истраге и њихова упорна неспремност под било којим изговором да се професионално поставе према ставовима руских надлежних тијела, још један су доказ да британска страна не намјерава да скрене с пута политизовања читавог процеса и произвољног тумачења чињеница у случају Литвињенко", рекао је замјеник шефа Прес службе руског МСП Александар Бикантов.
 Како је навео, у саопштењу објављеном данас на сајту МСП, даља рочишта са непознатим саставом учесника биће одржана иза затворених врата, "што очито има за циљ да се постигну резултати који су потребни тужиоцима", преноси агенција ТАС С.
 Портпарол британске полиције рекао је јуче у Високом суду правде у Лондону да истражитељи не сумњају да су руски држављани Андреј Луговој и Дмитриј Ковтун били саучесници у тровању Литвињенка.
 Он је такође рекао да би тај суд требало да утврди да ли је руска држава имала саучесничку улогу у Литвињенковој смрти.
 Литвињенко, који је био агент службе која је наслиједила КГБ, а који је пребјегао у Британију и тамо добио политички азил, умро је у Лондону 23. новембра 2006. године, подсјећа руска агенција.
 Како је утврђено експертском студијом, он је отрован радиоактивним полонијумом, али околности његове смрти до данас нису разјашњене.
 Адвокати Литвињенкове супруге су признали да је он, прије смрти, неколико година радио за специјалне службе Британије МИ6 и Шпаније.