latinica  ћирилица
31/07/2015 |  20:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Расвјетљена хабсбуршка верзија Ромеа и Јулије?

Више од једног вијека након што су аустријски престолонасљедник принц Рудолф и његова љубавница грофица Марија Вечера почини саомубиство, у Бечу су у једном банковном сефу пронађена писма која расвјетљавају овај трагични догађај.

"Молим те, опрости ми за оно што сам учинила, нисам могла да одолим љубави", пише лијепа Марија у једном од писама чије откриће аустријски историчари представљају као "сензационално".
 Аустријска Национална библиотека  саопштила је данас да су запослени банке пронашли драгоцјене документе током рашћишћавања архивске грађе. У сефу су се налазила од 1926. године.
 "Непозната особа депоновала је кожну фасциклу пуну личних докумената, писама и фотографија породице Вечере, укључујући и опроштајне поруке Марије Вечере из 1889", наводи се у саопштењу ОНБ, преноси АФП.
 "Драга мајко, Молим те да ми опростиш то што сам учинила. Нисам могла да одолим љубави. У договору с њим, желим да будем сахрањена поред њега на гробљу у Аланду. Срећнија сам у смрти него у животу", стоји у писму упучено Хелени Вечери.
 Стручњаци ОНБ се надају да ће ово откриће помоћи у расвјетљавању једне од највећих романси у историји која је инспирисала бројне филмове, романе, балете и позоришне представе.
 Тијела 17-годишње Марије Вечере и 30-годишњег престолонасљедника Рудолфа Хабсбурга пронађена су у јануару 1889. године у ловачком замку Мајерлинг, у Бечкој шуми.
 Тачне околности њиховог самоубиства никада нису утврђене.
 Наводно је принц најприје убио своју љубавницу Марију, а затим извршио самоубиство.
 Осим опроштајног писма које је Рудолф оставио својо супрузи Стефанији, није сачуван ниједан документ који се односи на тај трагични догађај.
 "Досад се вјеровало да су писма уништена након мајчине смрти", наводе у ОНБ-у.
 Писма адресирана грофичиној мајци, сестри и брату, чувана су у запечаћеној коверти са жигом принца престолонасљедника.
 Историјска документа ће бити изложена за јавност у библиотеци 2016. у оквиру манифестација обиљежавања стогодишњице смрти цара Франца Јозефа.