latinica  ћирилица
31/07/2015 |  20:55 | Аутор: РТРС

Грмечка корида одржаће се 9. августа- Поповића брдо није минирано! (ВИДЕО)

На Међеђем брду ни ове године неће бити одржана чувена Грмечка корида. Под истим изговором, као и прошле године, да се на локалитету Међеђег брда налазе минска поља, власти Унско-санског кантона забраниле су одржавање ове манифестације.
Грмечка корида - Фото: СРНА
Грмечка коридаФото: СРНА

 Традиција неће бити прекинута, поручују организатори, јер ће Грмечка корида бити одржана 9. августа али на другом локалитету. Грмечки Срби сматрају да им забрана одржавања кориде шаље недвосмислену поруку – да за њих на Грмечу нема мјеста.

"Јасно је овдје свима шта се жели показати и шта је циљ. Те приче око минског поља, очигледно, минско поље може а и не мора да буде, како коме затреба и кад затреба," каже Зоран Станивуковић

Организаторима остаје нејасно зашто је забрањена корида, када је у годинама након посљедњег рата на локалитету Међеђег брда одржана чак пет пута.

"Пет пута смо ми одржавали, ваша телевизија је била свједоком тих догађаја, а сада је додатно очишћено додатних пет хектара, а ви имате 500 хектара које је потпуно сигурно, чисто", подсјећа Нено Добријевић из Удружење „Грмечка корида 1772“
 Да на самом локалитету, гдје је планирано одржавање кориде, нема мина потврдили су и у Центру за уклањање мина.

"Према подацима са којима Центар за уклањање мина располаже , на површини гдје се одржава манифестација је површина без утврђеног ризика за миску опасност", каже Свјетлана Лулеџија, портпаролка Центра за уклањање мина.

Начелник општине Сански Мост није хтио пред наше камере, а у МУПУ- Унско- санског кантона нисмо добили никакав одговор, јер је портпарол, како нам је речено, на боловању.

"Порука коју носи ова забрана је страшна, значи да Срби на подручју Грмеча нису пожељни, каже Драган Станар, начелник општине Оштра Лука.
"Србима је јасна порука да не могу ништа организовати. Погледајте само локалне путеве, погледајте домаћинства без струје, шта се дешава", каже Нено Добријевић.

 Ипак, српска традиција дугачка 243 године неће бити прекинута. Грмечка корида биће ипак одржана 9. августа, на Поповића брду, код Оштре Луке.