latinica  ћирилица
31/07/2015 |  20:59 | Аутор: ТАНЈУГ

"Олуја-злочин који траје" - фото изложба у Новом Саду

Изложба фотографија "Олуја-злочин који траје", потресно свједочење о највећем егзодусу у Европи у 20. вијеку, биће отворена у Новом Саду 3. августа, у организацији Фото асоцијације Војводине и уз подршку Града, најављено је данас из Информативне служба кабинета градоначелника.

Изложба радова најеминентнијих српских фоторепортера биће отворена у 18 сати на Тргу слободе, поводом 20. годишњице акције "Олује", тог, како се наводи у саопштењу, незапамћеног злочина у којем је брутално убијено више од 2.300 Срба, махом цивила, више од 250.000 протерано са својих вјековних огњишта а више од 25.000 њихових кућа спаљено и разорено.

Посјетиоци изложбе ће, на 26 великих паноа моћи да виде фотографије Томислава Петернека (НИН), Ранка Ћуковића (Ројтерс), Јарослава Папа (Дневник, Тањуг), Мартина Цандира (Дневник), Дарка Дозета (Вечерње новости), Жељка Синобада (Политика), Зорана Јовановића-Мачка ((Вечерње новости) и других.

"На овај начин желимо да подсјетима на једно страшно страдање нашег народа, које пречесто покушавају да прекрију велом заборава, али и да упозоримо да се тако нешто више никада никоме не понови“, изјавио је Дозет, један од аутора и предсједник Фото асоцијације Војводине.

Град Нови Сад позива Новосађане да посјете ту изложбу, која ће на централном градском тргу бити отворена три дана, а потом би требало да буде постављена и у више других градова у Војводини.