latinica  ћирилица
31/07/2015 |  22:10 | Аутор: СРНА

Оланд: Још није постигнут договор о "мистралима"

За сада није постигнут договор Француске и Русије о условима раскида уговора о испоруци "мистрала", рекао је данас француски предсједник Франсоа Оланд и додао да су разговори у току.
Франсоа Оланд - Фото: AP
Франсоа ОландФото: AP

"Донијећу одлуку у наредним недјељама", рекао је Оланд.

Међутим, савјетник руског предсједника Владимира Путина за војну и техничку сарадњу Владимир Козин синоћ је рекао да су преговори потпуно завршени и да су договорени услови нагодбе поводом уговора о испоруци два носача хеликоптера класе "мистрал" Русији, коју је Париз стопирао, пренијела је агенција РИА "Новости".

Козин је изразио наду да ће у најкраћем року бити потписан споразум о раскиду уговора.

Медији су раније објавили да је Париз наводно спреман да врати око 800 милиона евра Русији, док је Москва инсистирала на суми од 1,1 милијарду евра.

Оланд је раније ове године указао да услови за испоруку "још нису одговарајући" и наговијестио да би Париз могао да преиспита ситуацију само уколико се примирје у источној Украјини буде у потпуности спроводило.

Русија и Француска потписале су 2011. године уговор вриједан 1,3 милијарде долара за два брода класе "мистрал". Први брод требало је да буде испоручен у новембру 2014. године, али је Париз одложио испоруку због наводне умијешаности Москве у кризу у Украјини.