latinica  ћирилица
01/08/2015 |  08:31 | Аутор: СРНА

40. књижевни сусрети "Шушњар"

Јубиларни 40. Књижевни сусрети "Шушњар 2015" биће одржани данас у Оштрој Луци гдје ће учествоваће 20 књижевника из Републике Српске, Србије и Словеније.
Оштра Лука (Фото: opstinaostraluka.org) -
Оштра Лука (Фото: opstinaostraluka.org)

Манифестација се традиционално одржава у помен страдалим Србима и Јеврејима у августу 1941. године, када је за неколико дана од усташке руке убијено 5.500 невиних људи на Шушњару у Санском Мосту.

Жири у саставу Александра Чворовић, Здравко Кецман и Миленко Стојичић додијелиће награду "Слово Подгрмеча" пјесникињи Ружици Комар и награду "Шушњар" за књижевно стваралаштво чији је овогодишњи добитник Михајло Орловић.

До сада су награду "Шушњар" добили и Никола Кољевић, Рајко Петров Ного, Љубивоје Ршумовић, Слободан Ракитић, Милосав Тешић и Драгољуб Недељковић.

Почетак манифестације заказан је за 17.00 часова подсјећањем на јубилеј 40 година Шушњара, представљањем часописа "Катедра - 100 година од рођења Бранка Ћопића" и подсјећањем на санске пјеснике Јову Тонтића, Душана Праћу и Жарка Кецмана.

Након званичног проглашења добитника награда, пјесници ће у 19.00 часова пустити поетски вијенац низ ријеку Сану.

Књижевно вече "Шушњар 2015" почеће од 20.30 часова, а учествоваће пјесници Раде Адамовић, Милован Марчетић, Маринко Јагодић, Остоја Шобот, Васо Предојевић, Ружица Комар, Боро Капетановић, Здравко Кецман, Михајло Орловић, Раде Брућинић, Даринка Козинц, Миленко Стојичић, Александра Чворовић, Недељко Каиш, Жељко Ђурђевић, уз музичку пратњу Луке Радмановића и Деане Симић.

Гости манифестације су завичајни писци из Словеније при СКД "Петар Кочић" Крањ.

Књижевна манифестација "Шушњар" дио је програма обиљежавања Илинданских дана у Оштрој Луци, који су почели трећом пољопривредном изложбом, а настављају се 2. августа парастосом жртвама у Другом свјетском рату на Шушњару у Санском Мосту и обиљежавањем дана и крсне славе општине.

Илиндански дани у Оштрој Луци завршавају се 9. августа Грмечком коридом, која ће бити одржана 243. пут на Поповића брду код Оштре Луке.