latinica  ћирилица
01/08/2015 |  14:04 | Аутор: СРНА

МУП Кантона Сарајево забранио одавање почасти жртвама "Олује"

МУП Кантона Сарајево забранио је скуп испред зграде Амбасаде Хрватске у Сарајеву поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба у војној операцији "Олуја", који је за понедјељак, 3. августа најавило Удружење за друштвена истраживања и комуникације /УДИК/.
Полиција ФБиХ (Фото: fup.gov.ba) -
Полиција ФБиХ (Фото: fup.gov.ba)

Из УДИК-а наводе да је скуп имао за циљ одавање поште настрадалима у "Олуји", те подсјећање јавности на злочине хрватске војске према српском цивилном становништву које Хрватска данас са поносом слави.

Оштро осуђујући забрану скупа, из УДИК-а истичу да се овим чином Полицијска управа Центар Сарајево ставља у заштиту Хрватске.

- С тим у вези, ово је најгора и најстрашнија слика коју можемо да пошаљемо из Сарајева, а жеља је била нешто сасвим друго. Забраном обиљежавања годишњице страдања Срба у `Олуји`, послата је јасна порука да у Сарајеву нема простора гдје се јавно може говорити о масовним кршењима људских права на простору бивше Југославије, наводе из УДИК-а.

У саопштењу се додаје да је ово доказ солидарисања са политиком Хрватске, која има за циљ дискриминацију и величање одговорних за ратне злочине над српским цивилним становништвом.

- Слобода окупљања је гарантована чланом 11. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. МУП Кантона Сарајево селективно забрањује скупове и крши слободу на мирно окупљање, које је основно право сваког грађанина БиХ гарантовано Уставом и међународним документима које је БиХ ратификовала, подсјећају из УДИК-а.

У УДИК-у сматрају да је забрана порука овој организацији и свима осталима који се баве суочавањем са прошлошћу да то није тема која ће да занима политичку елиту у будућности.

- Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић исказала је солидарност према жртвама у Сребреници, а сада на овај начин институције у Сарајеву исказују подршку хрватској политици, додаје се у саопштењу.

Упркос забрани о окупљању, УДИК ће 3. августа упутити писмо предсједнику Хрватске, кога ће још једном позвати на одговорност и дистанцирање од злочина почињених у име Хрватске.

- Њено /не/дистанцирање ће имати дуготрајне посљедице на односе у региону, али и озбиљно схватање хрватског поимања западног Балкана на путу ка ЕУ, наводе из УДИК-а.