latinica  ћирилица
01/08/2015 |  14:05 | Аутор: СРНА

Црнадак: Утврдити зашто су власти забраниле одржавање "Грмечке кориде"

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да ће се морати утврдити зашто су власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост забраниле одржавање "Грмечке кориде", упркос позитивном одговору Центра за уклањање мина у БиХ.

 Црнадак је данас у Бањалуци разговарао са представницима Удружења "Грмечка корида – Међеђе брдо 1772", гдје је оцијењено да је посебно осјетљиво питање Срба повратника на подручју Грмеча јер већина ових породица нема минималне услове за нормалан живот, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Закључено је да овакве неосноване забране догађаја којима обиљежавају своју дугогодишњу традицију, културу и идентитет, Срби доживљају као директан удар власти у Федерацији БиХ , Унско-санском кантону и општини Сански Мост на Србе и њихов живот на подручју тог ентитета.

Као један од представника Републике Српске у Савјету министара БиХ, Црнадак је предсједнику Удружења Нени Добријевићу рекао да се неће толерисати угњетавање српског народа и његове културе и традиције у ФБиХ.

Црнадак је обећао да ће се заложити да се овакве забране више не дешавају и да је у интересу свих народа у БиХ да сва три конститутивна народа, као и представници мањина и грађани из реда осталих, буду слободни да баштине догађаје и обичаје из своје историје и традиције у складу са законима и не вријеђајући друге.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је да такав приступ требају подржати сви нивои власти у БиХ.