latinica  ћирилица
01/08/2015 |  16:35 | Аутор: РТРС

За злочине у Мркоњић Граду још нико није одговарао (ВИДЕО)

Становници Мркоњић Града обиљежили су 23-годишњицу формирања 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде служењем парастоса за све погинуле борце у Отаџбинско одбрамбеном рату и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје масовне гробнице и на централни споменик погинулим борцима.
Страдање српских бораца из Мркоњић Града - Фото: Screenshot
Страдање српских бораца из Мркоњић ГрадаФото: Screenshot

Била је то прилика да се Мркоњићани присјете и страдања 364 цивила и заробљена војника за вријеме окупације њиховог града од Оружаних снага државе Хрватске и ХВО за вријеме хрватске војне операције Олуја.

Никола Удовичић сјећа се разарања Мркоњић Града и страдања недужног српског становништва. Тог 10. октобра, 1995. године, заробљен је и провео је шест и по мјесеци у логору у Мостару.

Бивши борац 11. мркоњићке бригаде, Илија Јовандић, истиче да нико није одговарао за те злочине. "Као да се то није десило... Побили наш народ овдје", каже Јовандић.

Непроцесуирање одговорних за ратне злочине у Мркоњић Граду разлог је и што општина Мркоњић Град још није поднијела тужбу против Хрватске за надокнаду материјалне штете од 680 милиона марака, иако то већ годинама најављује.

"То је оно што нас зауставља у свакој даљној тужби", каже начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић.

Поводом 23-годишњице формирања 11. мкроњићке бригаде у капели Светог Марака служен је парастос за све погинуле борце, а потом су на спомен-обиљежје масовне гробнице и централни споменик погинулим борцима положени вијенци.