latinica  ћирилица
01/08/2015 |  17:59 | Аутор: Б92

Дивац поставља жену за помоћног тренера Кингса

Једна од најбољих америчких кошаркашица свих времена Ненси Либерман биће постављена за помоћног тренера Сакраменто Кингса.
Ненси Либерман - Фото: getty
Ненси ЛиберманФото: getty

Либерманова ће тако постати друга жена асистент у НБА лиги, уз Беки Хамон, која је прошле године исписала нове странице историје, када је уврштена у стручни штаб Сан Антонио Спарса.

Одлуку о именовању Либерманове за помоћног тренера тима из престонице Калифорније донио је потпредсједник Кингса Владе Дивац.

"Дефинитивно ћу јој понудити посао", рекао је Дивац у четвртак, "Џорџ Карл и ја смо причали о томе да бисмо могли да је вратимо у тим пошто нам је много помогла током Љетне лиге у Лас Вегасу. Била је сјајна, донијела нам је потпуно другу димензију. Мислим да је то лепа прилика за њу".

57-годишња Либерманова је током играчке каријере играла за Финикс Меркјури и Детроит Шок у WNBA лиги, у којој је касније тренирала тим из Детроита и Тексас Леџендс.

Уврштена је у кошаркашку Кућу славних 1996. године, а са репрезентацијом Сједињених Држава је освојила сребро на Олимпијским играма у Монтреалу 1976. године и злато на Свjетском првенству у Сеулу 1979.

"Срећна сам што могу да будем пионир. Али, спремна сам да добијем прилику да будем тренер у НБА лиги. И умjесто да се људи мени захваљују, ја треба да се захвалим Беки", истакла је Либерманова.

Либерманова је претходно радила и као асистент генералног директора тима Далас Маверикса у Развојној лиги.

Званична потврда и представљање Либерманове на новој функцији биће уприличена наредне недjеље.