latinica  ћирилица
03/08/2015 |  08:49 | Аутор: СРНА

Калифорнија: Око 9.000 ватрогасаца у борби против ватрене стихије

Око 9.000 ватрогасаца још увијек се бори против двадесетак пожара, који већ пети дан хара подножјем приобалних планина и кањонима сјеверне Калифорније, због чега је евакуисано више хиљада људи.
Пожари у Калифорнији - Фото: АП
Пожари у КалифорнијиФото: АП

Пожар је опустошио око 22.000 хектара површине источно од града Ловер лејка, 180 километара сјеверно од Сан Франциска, саоштили су званичници.

У одвојеном пожару, који је избио у близини границе са Орегоном, у четвртак 30. јула, погинуо је један шумар, али је пожар у близини Лејк Каунитија био највише деструктиван.

Портпарол калифорнијског Министарства за шуме и заштиту од пожара Данијел Берлант рекао је да се пожар веома брзо шири, преноси Ројтерс.

"Ватра која је у суботу, 1. августа, више од пет часова харала на 20.000 јутара земљишта под храстовином и жбуњем, ширила се брзо", рекао је Берлант.

Пошто је уништила 24 куће и 26 помоћних зграда прошле неђеље, ватра је наставила да угрожава још 6.300 објеката, због чега су морали да буду затворени дијелови два аутопута, саопштили су ватрогасци.

Више од 12.000 људи добило је наређење за евакуацију, док су ватрогасци успјели у протекла два дана да задрже само пет одсто пожара од даљег ширења.