latinica  ћирилица
03/08/2015 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко оптужује Путина да "жели цијелу Европу"

Украјински председник Петро Порошенко оптужио је руског предсједника Владимира Путина да жели да преузме "цијелу Европу", притом циљајући на Финску и Балтик.
Петро Порошенко (фото: Twitter @uatodaytv) -
Петро Порошенко (фото: Twitter @uatodaytv)

"Путин жели да иде толико далеко колико му дозволе не само у Украјини, већ у цијелој Европи", казао је Порошенко у интервјуу са француски радио РФИ.

"Да су ме то питали прије двије године, рекао бих да је то немогуће, зато што цио послијератни безбједносни систем то не би дозволио. Ако би ме данас питали... нажалост све је могуће зато што анексија Крима и источни део Украјине показују да можемо разбити глобални безбједносни систем", казао је он.

Порошенко је рекао да борбе против побуњеника које подржава Русија у Источној Украјини треба посматрати као борбу за цијелу Европу.

"Да ли је напад на Финску могућ? Да и Финска то зна. Да ли је могућ напад на балтичке земље? Да. Кад је ријеч о борбама на истоку моје земље... ми се не боримо само за независност и суверенитет, већ за демократију, слободу и безбједност цијелог ервопског континента", казао је он, преноси АФП.