latinica  ћирилица
03/08/2015 |  10:52 | Аутор: СРНА

Обама најавио борбу против климатских промјена

Предсједник САД Барак Обама представиће данас јединствен план борбе против климатских промјена, које представља пријетњу привреди, здравству и безбједности САД.
Барак Обама - Фото: AFP
Барак ОбамаФото: AFP

Бијела кућа ће објавити коначну верзију "Америчког плана за чисту енергију", који подразумијева низ прописа и закона о заштити околине.

"Климатске промјене неће више бити проблем за неке друге генерације", поручио је Обама најављујући план.

Обама, који је борбу за очување климе обећао још у предизборној кампањи 2008. године, навео је да су термоелектране главни извор штетних гасова, али да до сада на федералном нивоу није било регулисано колико је тим централама дозвољено да испуштају гасова у атмосферу.

"За добробит наше дјеце, здравља и безбједности свих Американаца, то ће се ускоро промијенити", истакао је амерички предсједник.

Он је додао да ће то омогућити грађанима смањење рачуна за потрошњу енергије, отварање радних мјеста у сектору обновљиве енергије и поузданије пружање услуга.

Електране ће у САД до 2030. године морати да ограниче емисију штетних гасова за 32 одсто у односу на ниво из 2005. године. Електране у САД извор су 40 одсто емисије угљен диоксида, једињења које највише утиче на климатске промјене.

Републиканци су оштро реаговали на Обамин приједлог, уз оцјену да ће имати негативне посљедице на привреду САД.

Засад је 47 од 194 чланица УН представило планове за смањење емисије угљен диоксида и других штетних гасова како би се смањило глобално загријевање.