latinica  ћирилица
03/08/2015 |  10:55 | Аутор: Дојче веле

У џихад и назад у Њемачку

Њемачки стручњаци за тероризам су дуго чекали људе попут Ебрахима Б. Тај борац "Исламске државе" који се вратио у Нјемачку дистанцира се од терористичког режима. Овог понедјељка почиње судски процес против њега.
Ебрахим Б. (фото: dw.com) -
Ебрахим Б. (фото: dw.com)

Ебрахим Б. је хтио бити јунак. Њемачко државно тужилаштво сматра да је чак био спреман као бомбаш самоубојица да жртвовује свој живот за такозвану "Исламску државу". Но, предомислио се. И сада ће можда ипак постати јунак. Зато што јавно износи бруталне методе ИС-а, што се јавно дистанцира од тих терориста, што са својим изјавама сипа пијесак у добро подмазани пропагандни погон ИС-а и што ће с тим својим изјавама можда друге младе људе одвратити од кобног пута у радикализацију који их може одвести све дортишта у Сирији.

џихадисти

Ебрахим Б. је први од око 260 бораца повратника ИС-а у Њемачку који у једном интервјуу за постаје њемачког јавног сервиса WДР и НДР те за лист Зидојче Цајтунг раскринкава мит о ИС-у. Жели упозорити друге, каже он. А тих других има довољно. За младе муслимане је ИС и даље атрактиван. Њемачке власти полазе од тога да је више од 700 њемачких држављана отишло у џихад. Други, попут психолога и стручњака за ислам Ахмада Мансоура, рачунају са чак око 2.000 њемачких џихадиста који се налазе на подручјима под контролом терориста ИС-а.

Пробудити сумњу, испровоцирати критична питања

Стручњаци за тероризам су дуго чекали да се појави нетко попут Ебрахима Б. који је окренуо леђа тероризму. И Петер Нојман, стручњак за екстремизам при лондонском Кингс Колеџу, нада се да ће примјер тог младића из Волфсбурга и друге понукати на то да изиђу у јавност. "Јер, многи повратници су разочарани. Радо би испричали своју причу, али се плаше посљедица", истиче Нојман у изјави за њемачки јавни сервис АРД. Младићи попут Ебрахима Б. би могли пробудити сумњу код потенцијалних присталица ИС-а, наставља Нојман: "Важно је да људи који размишљају о евентуалном одласку у Сирију сами себи поставе критична питања. Јер, стално се ствара утисак да су сви који оду тамо неизмјерно сретни, одлучни, мотивисани, да не сумњају и да су у потпуности увјерени у ту идеологију. А то је нешто што тај младић уништава."

 Исламска држава

У редовима ИС-а су тога итекако свјесни. Доказују то изјаве суоптуженог Аyоуба Б. које је дао током полицијског саслушања, а из којег НДР цитира: "За ИС сам ја издајник. Да су ме ухватили, заклали би ме. Рекли су да ни један од Волфсбуржана не смије кући јер ће тамо уништити пропаганду."

Волфсбуршка ћелија

Ебрахим Б. и Аyоуб Б. припадају групи од око 20 младих људи из Волфсбурга који су од 2013. путовали у Сирију. Индоктринирао и врбовао их је Јашин Оушаифи. Све док није добио забрану уласка, у џамији турског савеза ДиТиБ у Волфсбургу је окупљао младе људе око себе и дјеловао на њих тако да добију лошу савјест, присјећа се Ебрахим Б. "Како можеш у миру спавати кад млади муслимани управо гладују или жене бивају силоване?", једно је од питања којима је Оушаифи индоктринирао младе људе. У међувремену у редовима ИС-а наводно заузима високи положај као шеријатски судија. Оушаифи је, међутим, знао и мамити, прича Ебрахим Б. наводећи да им је говорио како ће моћи возити скупе аутомобиле и оженити четири жене.