latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:14 | Аутор: Агенције

Бечки самит- утврђивање главних саобраћајница З. Балкана

На бечком самиту "Западно-балканске шесторке“ са званичницима Европске унији, који би требало да се одржи крајем августа, предвиђено је коначно утврђивање главне саобраћајне мреже региона Западног Балкана, а разматраће се и конкретни инфраструктурни пројекти на утврђеним коридорима.

ЕУ је најавила милијарду евра улагања у главну саобраћајну и енергетску инфраструктуру региона, у наредних неколико година, како кроз Западно-балкански инвестициони оквир, тако и кроз друге инструменте финансирања од стране ЕУ.

Реконструкција жељезничке пруге Бар-Београд намеће се као пројекат од великогекономског интереса, а средствима које је донирала Влада Италије, компанија Италфер је урадила студију о техничко-економској изводљивости радова везаних за реконструкцију ове жељезничке линије.

Укупна вриједност досадашњих улагања, црногорски дио пруге Београд-Бар износи 50 милиона евра.

У плану је и пројекат изградње нових интерконективних водова за повезивање електроенергетских система Црне Горе и Босне и Херцеговине и/или Србије као и пројекат изградње Јадранско-јонског гасовода, дужине 530 км, а вриједност инвестиције 610,5 милиона евра.