latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган блокира преговоре о коалицији?

Лидер турске опозиције Кемал Киличдароглу оптужио је данас предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да блокира напоре за формирање коалиционе владе и упозорио да он користи "политику проливања крви", односно поновно распламсавање сукоба са курдским милитантима, како би изазвао расписивање нових избора.

Владајућа турска Странка правде и развоја, коју је основао Ердоган, данас завршава почетну фазу преговора са највећом опозиционом странком ЋП, у покушају да пронађе млађег коалиционог партнера са којим би владала пошто на изборима у јуну није успјела да освоји парламентарну већину, пренио је Ројтерс. 
 "Кажем ово најискреније: премијер Ахмет Давутоглу је заиста спреман да сједне са нама и формира коалицију и спасе земљу од њених проблема", изјавио је у интервјуу за телевизију Хабертурк лидер ЋП Киличдароглу, додавши: "Међутим, особа која обавља функцију предсједника то не допушта."
 Турске власти су покренуле истовремене ваздушне нападе против забрањене Радничке партије Курдистана на сјеверу Ирака и џихадиста Исламске државе у Сирији, назвавши то "синхронизованом борбом против тероризма".
 Ердоганови противници га, међутим, оптужују да је војну акцију против ПКК покренуо како би придобио подршку националиста и наштетио прокурдској опозицији, чији су добри резултати на изборима у јуну допринијели томе да владајућа АКП није освојила већину у парламенту.
 Влада у Анкари тврди да су ваздушни удари против ПКК, који су довели мировни процес на руб пропасти, покренути као одговор на низ убистава турских војника и полицајаца, која се приписују курдским милитантима.
 "Највећи разлог зашто је мировни процес зашао у ћорсокак је Ердоган. Он му се отворено успротивио. Ако постоји циљ да се земља доведе до нових избора путем политике проливања крви, то ће нас све веома скупо коштати", истакао је Киличдароглу.
 Избори у јуну су спречили владајућу АКП да сама влада по први пут откад је 2002. дошла на власт, што је Турску гурнуло у политичку неизвјесност каква није виђена још од времена крхких коалиционих влада са почетка деведесетих година прошлог вијека.
 Странке имају времена до 23. августа да постигну договор о коалицији или им предстоје нови избори.