latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Кале: 1.700 покушаја миграната да тунелом дођу до Енглеске

Мигранти у француском граду Калеу су током ноћи извршили чак 1.700 покушаја да пробију ограду и уђу у тунел испод Ламанша, како би доспјели до Велике Британије, навели су извори из француске полиције, додавши да је један полицајац задобио повреде лица кад је погођен каменом.

Од поменутих 1.700 покушаја пробоја ограде, полицајци су одбили око 1.000, док је њих 700 спријечено на подручју од око 650 хектара испред Евротунела, који спаја Француску и Енглеску, пренијела је агенција АФП.

Полицајца који је погођен каменом у лице гађао је један судански мигрант, који је убрзо ухапшен, док је полицајац пребачен у болницу како би му рана била зашивена.

Синоћњи број покушаја пробоја ограде значајно је већи у односу на протеклих неколико ноћи, кад је таквих покушаја било тек неколико стотина.

Хаос у Калеу је достигао свој врхунац прошле недјеље кад је забиљежено више од 2.000 покушаја пробоја ограде, а једна особа је погинула. Ријеч је о Суданцу старом тридесетак година, којег је прегазио камион.

Најмање 10 људи је погинуло од јуна у покушају да уђу у Евротунел и илегално се укрцају на воз или камион који иду до Енглеске, коју мигранти сматрају "Елдорадом".

Француска полиција је повећала број својих припадника у Калеу за 120, што је допринијело паду броја покушаја пробоја ограде, а британска влада је прошле недјеље обећала да ће издвојити 10 милиона евра за ојачање ограде око жељезничког терминала у Кокелу, градићу у близини Калеа гдје се укрцавају путници за Енглеску.