latinica  ћирилица
03/08/2015 |  15:37 | Аутор: Агенције

Бах: Нулта толеранција за допинговане спортисте

Предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах рекао је да та организација неће имати нимало разумијевања за било ког допингованог спортисту.

Бах је тако прокоментарисао најновији допинг скандал који је потресао атлетику, пошто су процурили резултати 12.000 тестова 5.000 атлетичара, од којих је седмина указала на коришћење недозвољених средстава.

Први човјек МОК је рекао да ће Свјетска антидопинг агенција (WADA) истражити све наводе, укључујући и оне да је трећина дугопругаша-освајача медаља на Свjетским првенствима и Олимпијским играма од 2001. до 2012. имало сумњиве тестове крви.

"Ако буде било каквих случајева који имају везе са Олимпијским играма, МОК ће реаговати уз нулту толеранцију, што је наша уобичајена политика", рекао је Бах у Куала Лумпуру.

Подсјећамо, њемачка телевизија АРД и британски дневник "Сандеј тајмс" објавили су да су дошли у посјед више од 12.000 резултата тестова крви, међу којима су и резултати 5.000 спортиста. Ти документи дошли су из базе података Међународне атлетске федерације (ИААФ).

У извјештају АРД наводи се да су 146 медаља, међу којима и 55 златних, на Олимпијским играма и Свјетским првенствима освојили спортисти који имају сумњиве тестове. Те медаље освојене су у дисциплинама од трке на 800 метара до маратона.

"Сандеј тајмс" је навео да су десет медаља на Олимпијским играма у Лондону 2012. освојили спортисти са сумњивим резултатима, а да су у појединим финалима сви освајачи медаља имали тешко објашњиве тестове.

МОК је раније ретроактивно одузимао медаље спортистима који су кршили правила о допингу у вријеме док су наступали на Играма. МОК чува узорке са Игара десет година за могуће ново тестирање.

"Имамо потпуно повјерење у истрагу 'WADA'. Ако буде потребно, радићемо све што треба да бисмо заштитили наше чисте спортисте", рекао је Бах.