latinica  ћирилица
03/08/2015 |  18:58 | Аутор: Б92

САД: Убрзаћемо продају оружја заливским земљама

САД ће убрзати продају оружја заливским земљама, изјавио је у Дохи амерички државни секретар Џон Кери послије састанка с тамошњим званичнциима.
Амерички државни секретар Џон Кери - Фото: AP
Амерички државни секретар Џон КериФото: AP

Договорили смо се да убрзамо продају оружја која је неопходна и чији уговори нису још испуњени", рекао је Кери и додао да је постигнут договор о слању америчких специјалних тимова за обуку.

Кери је присуствовао састанку Савјета за заливску сарадњу, којег чине Саудијска Арабија, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Оман и Катар.

Катарски представник рекао је да је споразум постигнут између шест нуклеарних сила и Ирана о иранском нуклеарном програму била "најбоља опција".

Савјет је званично подржао договор са Ираном, премда са резервама. Само прошле недјеље, међутим, Стејт департмент је одобрио продају Саудијској Арабији Патриот ракета и припадајуће опреме у вриједности од 5,4 милијарде долара, са додатних 500 милиона у муницији.

Керијева посјета Катару долази послије прошлонедјељне посјете иранског министра спољних послова Мохамеда Џавада Зарифа, који се такође зауставио у Кувајту и Ираку.

У Дохи, Кери ће се, међутим, одвојено састати и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, са којим ће разговарати о Сирији, Ирану и текућој кризи у Украјини.