latinica  ћирилица
04/08/2015 |  08:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: "Олуја" никада неће бити ништа више од злочина и погрома

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Александар Вулин рекао је у данашњем интервјуу "Нашим новинама" да за Србе хрватска војна акција "Олуја" никада неће бити ништа више од злочина и погрома.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Ми смо обиљежавањем годишњице овог дана, као Дана жалости, цијелом свијету, а најважније свом народу, рекли шта имамо. Не због Хрватске, већ због Србије. За нас 'Олуја' никада неће бити ништа више од злочина и погрома".

Вулин је на питање да ли ће одговорни за прогон Срба у "Олуји" икада бити кажњени рекао да се боји да неће.

"Бојим се да неће. Барем нам тако говоре поступци међународног и хрватског суда. Нада постоји, јер негдје мора бити правде за 250.000 протјераних и 2.000 убијених и несталих. Међутим, остаје оно људско питање: шта је толико величанствено у томе што сте протјерали један народ за који сте тврдили да су ваши држављани? Је ли то побједа? Никада се нећемо сложити да је то разлог за славље", нагласио је Вулин.

На констатацију да Анте Готовина још увек није рекао да ли је усташа или није, Вулин каже да "рећи неком да је усташа за мене је највећа увреда људског рода и зато би било логично да ме, ако не говорим истину, демантује и ја ћу се одмах јавно извинити. Било би ми драго због тога, јер се тог зла треба одрицати".

"Све што сам рекао је историјска чињеница и жао ми је што су се наше хрватске колеге толико наљутиле због историје коју нису навикли да чују", рекао је Вулин.

Вулин је навео да је "Алојзије Степинац био то што је био и ја нисам крив што је папа Пије XII наредио да он постане викар усташке војске. Није ми јасно зашто нико, умјесто Степинца, не помиње рецимо Дијану Будисављевић? Жену која је од сигурне смрти спасла 12.000 српске, ромске и јеврејске деце у НДХ. Она треба да буде светац и нема Србина који тој Хрватици не би запалио свијећу јер је она најбоље што је хрватски народ показао".

На питање да ли ће бити угрожена безбједност редитељу Оливеру Фрљићу и учесницим контра "Олује" у Ријеци, Вулин каже да се диви њиховој храбрости. "Дивим се њиховој храбрости, јер знам какво је већинско расположење у Хрватској и знам да ће сигурно због тога имати проблема. Не тражим од било ког Хрвата да дијели моју истину, али бескрајно им хвала на храбрости да кажу да је у 'Олуји' било злочина и онога што треба казнити. То враћа вјеру у људе и Србима бескрајно значи", нагласио је Вулин.

На констатацију новинара да важи за највећег критичара Загреба у Београду и питања д али га због тога неко критикује, премијер можда, Вулин каже да је премијер обично веома критичан према њему.

"Замјерили су ми Колинда (Грабар Китаровић) и Хрватска зато што говорим истину и то у Хрватској, а ја не знам боље мјесто. Кад комуницирам с хрватским министром рада, онда се борим за пензије и не причам о Јасеновцу и Јадовну. Али, извините, о чему у Јадовну да причам него о јамама и онима који су их тамо побацали? О цвијећу и фудбалу? Па чак и да причам о фудбалу, појави се кукасти крст на стадиону, репрезентативци који поздрављају усташким поздравом и цио стадион који одговара 'за дом спремни'. Нема шта ту ко да ми замјери, нити ми је ико ишта замјерао", казао је Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је у изјави за лист Данас рекао да испред моста на Рачи започињемо са обиљежавањем Дана сјећања гдје очекујемо више хиљада грађана, а говориће премијер Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Говорећи о данашњем обиљежавању двадесетогодишњице масовног прогона и страдања Срба у Хрватској, у хрватској војној акцији "Олуја", Вулин најављује да ће сутра, 5, августа, "зазвонити сва звона и укључити се све сирене да минутом ћутања обиљежимо Дан сјећања и дан жалости".

Према његовим ријечима, након парастоса биће одржана свечана академија на којој ће говорити предсједник Србије Томислав Николић.