latinica  ћирилица
04/08/2015 |  09:56 | Аутор: СРНА

"Загреб парадира, а није у стању да упути ријечи пијетета"

Званична Хрватска слави и парадира 20 година након рата, а није у стању да до данашњег дана упути ријечи пијетета према невино страдалим српским цивилима у војно-полицијској акцији "Олуја", саопштила је Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.
Акција Олуја -
Акција Олуја

У саопштењу се наводи да Хрватска није у стању ни да ексхумира више од 150 српских цивила, бивших грађана Хрватске, које је Хрватска војска убила у акцији "Олуја" и сахранила као непозната лица на познатим гробним мјестима, а они се воде као нестали.

Поводом 20 година од напада Хрватске војске на заштићено подручје УН у акцији "Олуја", ово удружење наводи да 20 година након завршетка рата у Хрватској породице убијених жртава нису добиле никакву сатисфакцију за свој губитак.

Координација подсјећа да је тада убијено и погинуло 1.834 лица српске националности, а више од 200.000 их је протјерано, као и да је убијено више од 1.200 српских цивила, од којих је више од 60 одсто било старије од 60 година.

Координација напомиње да је Хашки суд коначном другостепеном пресудом ослободио хрватске генерале за удружени злочиначки подухват у "Олуји" и на тај начин и службено озваничио двоструки критеријум када је ријеч о злочинима почињеним над српским жртвама.

"За 20 година Хрватска је за ове злочине правоснажно осудила само једно лице, што јасно говори да није и не намјерава озбиљно да суди за ове и све друге ратне злочине почињене над Србима", наводи се у саопштењу.

Породице жртава позивају званичнике Хрватске и Србије да у интересу мира на овим просторима, као и у интересу породица жртава, започну озбиљну сарадњу на рјешавању свих отворених питања насталих као посљедице прошлог рата.