latinica  ћирилица
04/08/2015 |  10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

САД ће авијацијом бранити сиријске побуњенике

Сједињене Америчке Државе су најавиле да ће користити ваздушне снаге да у Сирији одбране савезничке побуњеничке групе, сигнализирајући дубље укључење у брутални грађански рат, који у тој земљи траје четири године.

Пентагон је потврдио да је је бомбардовање у петак, као подсршку снагама Нове Сирије, извршила коалиција, на челу са САД.
 "Предузећено акцију да бранимо Нову Сирију, јер смо зато обучени и опремљени", казао је портпарол Пентагона командант Бил Урбан.
Раније, старији слузбеник админситарције је изјавио да су САД грађале припаднике Ал Нусра фронта, сиријског огранка Ал Каиде, као одговор на напад на побуњенике, које су обучавали Американци.   
 Админситрација предсједника Барака Обаме је у понедељак саопштила да се припремају "додатни кораци" за одбрану снага у Сирији, које је Америка опремила и упозорили режим Башара ал Асада "да се не мијеша." Предсједник је то одобрио недавно, на препоруку његових високих војних савјетника, преноси АФП.
 Портпарол Беле куће Џош Ернест је рекао да Асадов режим није до сада ометао снаге, које подржавају САД, али је ипак истакао могућност бомбардовања против њега, у случају потребе.
 САД су обучиле и опремиле бројне борце, за које тврди да су "умјерени", како би се борили против џихадиста Исламске државе. 
 Ипак САД очекују да те снаге тек треба да играју главну улогу у рату у земљи, у којој је већ дошло до неколико великих преокрета.