latinica  ћирилица
04/08/2015 |  11:08 | Аутор: РТРС

Семберија и Срем се сјећају колоне Срба протјераних у "Олуји" (ВИДЕО)

Житељи Семберије и данас памте непрегледне колоне избјеглица из августа те 1995.
Избјеглице у "Олуји" - Фото: РТРС
Избјеглице у "Олуји"Фото: РТРС

У тужним конвојима, завијени у црно, на путу спасења преко Савског моста у Рачи до Србије. Хиљаде несрећних људи протјераних из Хрватске сливало се тих августовских дана у Семберију, сјећају се мјештани Балатуна.

"Кад је њих 300 искочило из шлепера, са дјецом, жене и стари, траже круха, круха... Ми смо гладни, десет дана нисмо ништа јели", сјећа се Драгица Миљковић из Блатуна.

Радо Богдановић додаје: "Ту су биле велике колоне... И стари и изнемогли и дјеца и жене... Ту смо их прихватили код наше школе, а испред мјесне заједнице организовали кухињу".

Грађани и институције општине Бијељина чинили су све да помогну прогнанима. Тадашњи шеф Штаба за координацију и прихват протјераних Срба из РСК Миливоје Петровић каже да је улога штаба била да прихвати то становништво, да помогне у храни, медицинском збрињавању и свим осталим потребама.

И мјештани Кузмина и Босута врло добро памте љето 1995. године и егзодус Срба.

"Страхота, не дај Боже никад ником да се деси. Имали смо овдје организовану кухињу за њих, кували смо пасуљ, паприкаш, страшно, људи без хране и воде", каже Никола Дабић из села Кузмин, у општини Сремска Митровица.

Вељо Јовановић из истог села додаје: "Лоше је било, народ је путовао у тракторима, аутима... Сиротиња, као у филмовима..."

"Моја покојна мати и жена су мијесиле крофне за тај народ кад је наишао. Послије ми је један човек, кад је отишао као избјеглица у Аустрију, писао писмо...", сјећа се и Миливоје Сушић из Кузмина.

У Семберији су комуналне службе ужурбано радиле посљедњих дана да овај крај дочека велики број поштовалаца жртава страдалих у "Олуји". Ужурбано су извођени и радови на магистралном путу Рача - Сремска Митровица. У селима Босут и Кузмин радиле су и комуналне службе из Сремске Митровице.

Гранични прелаз Рача данас ће бити затворен за саобраћај од 7.00 до 23.00 часа.

Шеф смјене Граничне полиције БиХ Мило Цвијетић каже да ће бити отворен гранични прелаз Павловића мост и апелује на грађане да користе прелазе Шепак и Каракај.

На вечерашњем обиљежавању страдања Срба очекује се више хиљада грађана Србије и Републике Српске, а међу њима и неколико стотина мјештана Босута, Кузмина, Лаћарка и других сремских села.

Аутобусима су кренули и грађани из Бањалуке, Приједора и Козарске Дубице.