latinica  ћирилица
04/08/2015 |  12:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд: Студенти негодују због прославе "Олује"

Представници студената Београдског универзитета окупили су се испред амбасаде Хрватске како би акцијом "Студенти памте" изразили негодовање због прославе "Олује" у Хрватској.
Протест студената испред Хрватске амбасаде у Београду - Фото: blic.rs
Протест студената испред Хрватске амбасаде у БеоградуФото: blic.rs

"Поента акције није ширење мржње између два народа или неке дипломатске нетрпељивости него одговор студената и уопште јавног мњења на прославу и војну параду поводом 20-годишњице 'Олује' у Загребу и концертом њихових еминентних умјетника", рекао је представник студената Универзитета у Београду Андреј Зорић.

Напомињујући да поштује све државе у региону, он је рекао да је срамно да једна држава, каква год била, слави злочин јер се самим тим "крвници представљају херојима".

"Ми као будући академици овде стојимо, бранимо достојанство српског народа и сјећамо се свих оних страдалих у прошлом вијеку", рекао је Зорић истичући да идеја 'Олује' као да не јењава, већ се наставља уништењем свега што је српско.

Како је навео, представници студената написали су писмо у којем изражавају негодовање због прославе "Олује" у Хрватској које су жељели данас да предају амбасадору Хрватске у Србији Гордану Маркотићу.

"Ми смо хтјели да предамо у амбасаду Хрватске писмо, али нико се није удостојио да нас прими. То је по нашем мишљењу наставак небриге за добре односе двије државе", оцијенио је Зорић.

Он је додао да ће акција "Студенти памте" бити настављена и сутра, када ће као помен убијеним и протјераним жртвама акције "Олуја" бити организована шетња од Студентског трга до амбасаде Хрватске.

"Позивам све да дођу сутра у 19 сати на Студентски трг и да достојанствено и мирно прошетамо и обиљежимо један веома црни датум у нашој историји", закључио је Зорић.