latinica  ћирилица
04/08/2015 |  13:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Породице: Олуја и даље траје

Судбина несталих у "Олуји" и даље је непозната, породице и даље живе у неизвјесности, а њихову бол продубљује чињенице што су злочини почињени 1995. остали без казне, рекли су представници Удружења породица несталих и погинулих "Суза" и породица жртава.
Удружење "Суза" - Фото: ТАНЈУГ
Удружење "Суза"Фото: ТАНЈУГ

На конференцији за новинаре посвећеној 20. годишњици злочина у Олуји, предсједница Удружења породица несталих и погинулих "Суза" Драгана Ђукић, најављујући сутрашњи парастос у цркви Светог Марка у Београду, рекла је да послије 20 година, за многе породице Олуја још траје јер живе у неизвјесности.

Како је речено, до данас је са регистрованих локација ексхумирано 875 жртава "Олује", а још је 215 жртава са неексхумираних регистрованих гробних мјеста.

Предсједник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић рекао је да је да се око 2.100 људи воде као нестали у Хрватској, од чега се око 1.100 српске националности.

Одаловић каже да се у Хрватској данас дешава оно што се контунирано понавља од избора до избора, а то је заоштравање реторике и политике, те поруке које се шаљу нису поруке добре воље него нажалост продубљују ране.

Грађанско и цивилизовано друштво, навео је Одаловић, захтијева да се мијења циклични, оркестрирани однос Хрватске према "Олуји".

Одаловић каже да је по евиденицији у Србији 26.000 избјеглих из Хрватске који желе да се врате у ту државу, али не постоји спремност међународне заједнице да им омогући сигурност, а Хрватске да се суочи са злочинима у "Олуји".

Поводом организовања војне параде у Хрватској, Одаловић каже да ниједној војсци не може да служи на част то што је нападала људе који су у колонома избјегли из Хрватске.

Одаловић је рекао да се удружење "Суза" са поштовањем односи према трагедији више од 250.000 протјераних Срба и према жртвама "Олује" и тиме шаље поруку да се оно што се десило не смије заборавити.

Добро је што је Србија установила Дан сјећања на страдање и прогон Срба, каже Одаловић наводећи да Србија не жели сукобе и не жели да продубљује јаз, него пружа руку помирења.

Чедомир Марић, чији је син Желимир убијен 5. августа 1995. у Книну а за којим је трагао осам година, рекао је да "Олуја" није трајала само 4. и 5. августа, него и послије тога и да нажалост траје и данас.

Перо Дамјановић, чији су родитељи Ђука и Душан убијени 5. августа прије 20 година, каже да је јако тежак процес доказивања и сазнања ко су кривци за злочине, наводећи да су налогодавци и извршиоци тих злочина богати људи који уживају све привилегије у Хрватској.

Замјеник предсједника Српског народног вијећа Саша Милошевић рекао је да се у Хрватској одржава низ комеморативних скупова у организацији српских вијећа којих је укупно 150, на којима се читају изјаве сјећања.

Наводећи да је јавност недовољно информисана о дешавањима у Хашком трибуналу везаним за "Олују", Милошевић каже да је на сајту Српског народног вијећа постављена апликација на којој је доступна аргументација одбране и отпужбе, као и неколико стотина докумената презентованих у Трибуналу.

Марица Шеатовић из Удружење породица "Против заборава" из Загреба рекла је да се то удружење, основано 2011. године, бави несталима и убијенима од 1991. године и настоји да обиљежи мјеста страдања.

Шеатовић каже да је њен супруг убијен 1991. године и да је прошла "сву тортуру" хрватске администрације.