latinica  ћирилица
04/08/2015 |  14:30 | Аутор: СРНА

Трибина о "Олуји": Највеће етничко чишћење Срба послије Другог свјетског рата

Хрватска је у војно-полицијској акцији "Олуја" извршила погром српског народа из Крајине и то је највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, истакнуто је на трибини "Након 20 `олујних` година" одржаној у Бањалуци.
Бањалука: Трибина "Након 20 `олујних` година" - Фото: СРНА
Бањалука: Трибина "Након 20 `олујних` година"Фото: СРНА

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да је за све злочине почињене над Србима у "Олуји" пред хрватским судовима правоснажно осуђен само један припадник Хрватске војске.

Штрбац је истакао да су ослобођени кривице оптужени за злочине над Србима у Гошићу, Вариводама, Груборима и Кијанима.

"Без помака је и дугогодишња истрага против непознатих лица за масакр хендикепираних лица у Двору на Уни", каже Штрбац.

Он је навео да су на евиденцији "Веритаса" имена 1.853 погинула и нестала лица српске националности из ове акције и послије ње, међу којима је 1.202 цивила, од којих је око три четвртине било старије од 60 година.

"Међу жртвама је 545 жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година. То представља један од `црних` рекорда грађанског рата деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије", навео је Штрбац.

Он је подсјетио да су оружане снаге Хрватске на данашњи дан 1995. године, уз одобрење и подршку НАТО-а, у садејству са снагама ХВО-а и такозване Армије БиХ извршиле агресију на Републику Српску Крајину и том приликом је протјерано око 250.000 Срба.

Хрватска је против крајишких Срба ангажовала око 200.000 војника, од којих је у операцији учествовало око 138.500.

Штрбац је подсјетио да су хрватски авиони убијали Србе у избјегличким колонама, углавном цивиле на петровачком и приједорском путу 7. и 8. августа 1995. године.

Бивши директор Музеја Републике Српске Крајине Милојко Будимир рекао је да је српски народ у "Олуји" протјеран са својих огњишта, док су су на том простору остале српске задужбине, манастири и православне цркве.

"Од римског периода Срби су живјели на тим просторима. И готово све културно благо Срба нестало је у операцији `Олуја`. Није нестао само народ, већ су покушали да ишчупају жиле нашег вјековног присуства на тим просторима", истакао је Будимир.

Будимир је навео да је око 7.000 икона за вријеме и послије операције "Олуја" нестало на подручју бивше Републике Српске Крајине.

Професор на бањалучком Факултету политичких наука Милош Шолаја рекао је да је у "Олуји" извршено етничко чишћење Срба у Крајини, али да у међународним околностима то није до сада постављено као политички проблем нити је детаљно анализирано.

Он је напоменуо да се у међународној политици сматра да су постојање, формирање и опстанак Републике Српске у оквирима Дејтонског мировног споразума највећа достигнућа српске политике деведесетих година.

Адвокат из Бањалуке Слободан Перић, који брани оптужене Србе за ратне злочине пред Судом БиХ, рекао је да се пред овим судом суди искључиво Србима, док су сви остали унапријед амнестирани и ослобођени одговорности.

"Хрвати су наметнули лаж као истину да је извршена некаква агресија на Хрватску. У Хрватској се водио рат између Хрватске и Срба у Хрватској, који је окончан погромом Срба, далеко већим злочином од онога који се десио у Сребреници", каже Перић.

Он је рекао да се пред Тужилаштвом БиХ још воде три истраге за злочине над Србима које су починили припадници Хрватске војске на петровачком и приједорском путу и у Мркоњић Граду и истакао да постоји намјера да се ти предмети уступе Хрватској да не би били процесуирани.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа рекао је да Срби у Хрватској и 20 година послије "Олује" немају станарска, имовинска, пензиона и радна права.

"Срби у Хрватској данас тешко живе, као и они који су протјерани из Хрватске са својих вјековних огњишта и живе у Србији и БиХ, односно Републици Српској", додао је Пузигаћа.